Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Archeologové odkryli při rekonstrukci krajské silnice hrob vojáků z prusko-rakouské války. Přemístí jej

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 30. 03. 2022 14:55
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

Zajímavý objev učinili archeologové v rámci rekonstrukce krajské silnice číslo II/268 z Mimoně na hranici kraje. Kvůli úpravě trasy silnice v zatáčkách nad Horní Krupou, kde se vozovka rozšíří, je nutné přemístit jeden z pomníků prusko-rakouské války, která tudy roku 1866 prošla. Během odstraňování pod ním archeologové odkryli hrob dvou vojáků.

„Podle původního nápisu na pomníku by měli být v tomto hrobu pochováni rakouský polní myslivec a husar z pluku Liechtenstein,“ zmínil Petr Jenč, archeolog a speleoantropolog Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. „Při silnici mezi Kuřívody a dnešní Horní Krupou se nachází 13 hrobových pomníků rakouských vojáků, jež padli 26. června 1866 v bitvě u Kuřívod.“

„První mrtvý byl pohřben na zádech s levou rukou na hrudi a pravou podél těla. Poškození lebky připouští možné sečné zranění. V oblasti hrudníku jsme nalezli kostěné knoflíky. Druhý ležel na břiše s rukama zkříženýma za zády. U obou zemřelých byl nalezen zatím neurčený kovový předmět,“ popsal Vojtěch Novák, archeologický terénní specialista a vedoucí historického oddělení Vlastivědného muzea a galerie.

Kvůli stavebním úpravám, během nichž se na daném místě rozšíří trasa silnice o stoupací jízdní pruh pro pomalá vozidla, bude přemístěn pomník zhruba o deset metrů dál. „Předběžně počítáme s tím, že pod něj ostatky v budoucnu opět uložíme. Nyní však nálezy čeká  laboratorní ošetření, kosterní pozůstatky budou podrobeny antropologické analýze, v ideálním případě též analýze DNA,“ dodal archeolog Jenč.

Současná druhá etapa rekonstrukce komunikace je nyní v plném proudu. „Silnice je uzavřena od 21. března. Pokud vše dobře půjde a podaří se před příští zimou položit asfaltové povrchy, skončí v závěru listopadu tohoto roku,“ informoval Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy. Cena je nyní vysoutěžena a podepsaná smlouva na zhotovitele stavby je za 64 milionů korun, ale vzhledem i nárustu cen vstupních materiálů je možné, že se v průběhu stavby navýší. „Již nyní je přislíbena dotace z  Integrovaného regionálního operačního programu, jejíž celková výše by měla představovat 81,4 milionu korun,“ doplnil Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

IROP + Min. místní rozvoj

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky