Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Arriva zaplatí na sankcích více než tři čtvrtě milionu

15. 01. 2020

 

Za způsobené problémy cestujícím na krajských železnicích v prosinci loňského roku zaplatí na pokutách společnost Arriva vlaky 814.976 korun. Po konkrétním vyčíslení sankcí o tom rozhodla rada kraje na své včerejší schůzi. Dopravce zaplatí především za nedostatky v odbavování cestujících, nevyhovující používání karet IDOL či německé nápisy na vozech.

„Jsem rád, že dopravce své služby postupně zlepšuje. Všechny komplikace v prvních dnech provozu na našich železnicích nás vedli k tomu uplatit sankce dle smlouvy,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Vyměřená pokuta se vztahuje na období od 15. prosince 2019 do konce loňského roku. „Sankce se mohou ještě zvýšit. Vlaky už mají informační systém v češtině, firma ale stále nemá nový odbavovací systém,“ dodal Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Konkrétní výčet sankcí je následující:

  1. Za porušení povinnosti zajistit plnohodnotné odbavení: 494.976 korun (15 korun za každý vlkm)
  2. Za porušení povinnosti vybavení vozidel (informační systémy, nápisy a polepy ve vozidlech Desiro): 320.000 korun

O uzavření smlouvy na provozování železniční dopravy na trase Liberec – Turnov – Semily – Stará Paka – Lomnice nad Popelkou a Železný Brod – Tanvald se společností Arriva rozhodl kraj v únoru loňského roku. Na základě nabídek vybral tu, která byla finančně výhodnější a představovala provoz vozů na vyšší kvalitativní úrovni.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307

dfagad

Zadejte text