Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Audit ve společnosti SILNICE LK skončil. Prokázal porušení zákona, špatné hospodaření a zásadní pochybení předchozího vedení společnosti

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 16. 12. 2020 11:30
  • Doprava

Sdílet článek

Třetí a konečná zpráva o stavu akciové společnosti SILNICE LK, kterou včera projednávali krajští radní, nepřinesla pozitivní informace o tom, jak zástupci původního představenstva společnosti hospodařili. Podle auditního šetření mimo jiné docházelo ke zkreslování účetních dat a účetních závěrek, k nákupu techniky v rozporu s platnou legislativou či k závažným nedostatkům v evidenci majetku.

„Audit nám ukázal neefektivnost jak v provozním hospodaření, tak při nákupech techniky, odhalil její fiktivní opravy nebo zjistil chyby v zadávání veřejných zakázek,“ uvedl statutární náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták. „Nákupy byly předražené zhruba o 15 procent, což činí bezmála 27 milionů korun,“ doplnil Sviták. 

Rada Libereckého kraje projednávala dne 8. září 2020 první dílčí zprávu z „Analýzy efektivity hospodaření a potenciálů optimalizace a zefektivnění hospodaření a procesů Silnice LK, a.s. a auditu vybraných transakcí a smluvních vztahů“. Její výstupy považovalo představenstvo společnosti za natolik závažné, že navrhlo valné hromadě jejich rozpracování a valná hromada společnosti uložila Ing. Petru Správkovi, předsedovi představenstva společnosti, předložit valné hromadě druhou dílčí zprávu z auditu a následně konečnou třetí dílčí zprávu z auditu dodané společností NEXIA AP a.s. a zprávu o přijatých a navrhovaných nápravných opatřeních.

Liberecký kraj podal 10. listopadu trestní oznámení na neznámého pachatele ve věci nákupu pohonných hmot. „Na základě všech předložených materiálů, které nyní máme k dispozici, připravujeme podání dalších trestních oznámení, zejména v souvislosti s hospodářskou soutěží, pletichou a porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ řekl Jan Sviták.

„Již nyní jsou ve společnosti SILNICE LK přijímána nápravná opatření. Zrušil se tendr na nákup nakladačů, mobilních telefonů a tak podobně. Chtěl bych znovu ujistit občany, že i přes tyto všechny kroky je pod novým vedením společnost provozně i finančně stabilizovaná a zimní údržba silnic i další činnosti společnosti není nikterak omezena,“ uzavřel Sviták.

„Dlouhodobě jsme vyjadřovali nespokojenost s prací vedení společnosti především v provozní oblasti. Teprve hloubkový nezávislý audit přinesl jasná fakta a odhalil pochybení velkého rozsahu. Na základě toho připravujeme systém kontrol a pravidel pro všechny organizace, ve kterých má kraj majetkový podíl tak, aby se podobná situace v některé z nich nemohla opakovat,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky