Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Autobusoví dopravci se odvolali proti rozhodnutí ÚOHS ve věci veřejné zakázky na obslužnost, kraj se k napadení původního rozhodnutí rovněž vyjádří

Mgr. Langer Jiří

  • 01. 04. 2015 15:29
  • Doprava

Sdílet článek

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozhodl 6. 3. 2015 ve věci návrhů dopravních společností zahrnutých v koncernu ICOM (ČSAD Ústí nad Orlicí a.s., ČSAD Jindřichův Hradec a.s. a ČSAD Slaný a.s.) na uložení zákazu plnění 3 smluv uzavřených Libereckým krajem na realizaci veřejných zakázek (VZ) „Přechodné zabezpečení stanoveného rozsahu dopravní obslužnosti Libereckého kraje – oblast Sever, Západ a Východ“ a zamítl návrh na uložení zákazu plnění smluv a schválil postup Libereckého kraje.

Dne 31. 3. 2015 Liberecký kraj obdržel další usnesení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), ve kterém byl Liberecký kraj informován o podání rozkladu k předsedovi ÚOHS proti výše zmíněnému rozhodnutí.

Rozklad pro oblast Sever podala jedna ze společností koncernu ICOM, která již v minulosti stála za předchozími napadnutími rozhodnutí ÚOHS v celém rozsahu, nyní se soustředila na zpochybňování formy a typu jednacího řízení.

Odvolání těchto dopravců jsme čekali, ale zcela překvapivě je napadnutí rozhodnutí ze strany společnosti ČSAD Ústí nad Orlicí, a. s., a také dokonce zpochybňování transparentního rozhodování v této věci Zastupitelstvem Libereckého kraje,“ poznamenal Vladimír Mastník, radní zodpovědný za rezort dopravy.

 

Ve svém původním rozhodnutí pro oblast Sever z 6. března, podle něj ÚOHS veřejnou zakázku podrobně přezkoumal, o čemž svědčí zdůvodnění v 256 bodech na celkem 40 stranách.

„Na závěr ÚOHS ve svém rozhodnutí konstatuje, že Liberecký kraj  při zadávání předmětné veřejné zakázky formou jednacího řízení bez uveřejnění nepostupoval v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách, a ÚOHS tak neshledal důvody pro uložení zákazu plnění ze smlouvy zadavatelem a vybraným uchazečem,“ připomněl radní.

.

Liberecký kraj rovněž využije možnost se vyjádřit k podanému rozkladu v daném termínu.

„Do dnešního dnes sice nemáme informaci o podání rozkladů na zbývající dvě oblastí, ale předpokládáme jejich podání opět ze strany společností koncernu ICOM, který podporovaný tzv. Krajským protikorupčním pracovištěm, o.s., a třemi opozičními krajskými zastupiteli Změny,

v nejbližší době rozklad zřejmě podají i na oblasti Východ a Západ. Počítáme s tím. Využijeme však všechny zákonné možnosti a budeme hájit své stanovisko, o kterém ÚOHS již rozhodl, i ve shodě s judikaturou Soudního dvora EU, v prospěch Libereckého kraje,“ zdůraznil Vladimír Mastník s tím, že dopravní obslužnost od 1. 1. 2015 funguje i přes tyto překážky bez problémů a ke spokojenosti cestujících v celém Libereckém kraji.

Viz také: https://www.youtube.com/watch?v=IVCZIQtuZ08

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky