Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Během stavby parkovacího domu objevili archeologové Severočeského muzea v Liberci starý náhon či kuthan

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 28. 04. 2023 10:46
  • Doprava
  • Majetek a investice
  • Rozvoj

Sdílet článek

Torzo kamenné opěrné zídky, relikty žulových kamenů či soubor sídlištní stolní keramiky včetně kuthanu. To vše a mnoho dalšího nalezli během archeologického výzkumu pracovníci Severočeského muzea v Liberci v místech, kde nyní pokračuje stavba parkovacího domu v blízkosti Krajského úřadu Libereckého kraje.

„Všechny práce se uskutečnily ve velmi dobré koordinaci Libereckého kraje a zástupců stavební firmy. Činnost archeologů neovlivnila průběh prací na parkovacím domě, a ten bude dokončen v předpokládaném termínu,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

„U všech podstatných nalezených stavebních reliktů provedli archeologové přesné geodetické zaměření. Keramické soubory převezli na laboratorní zpracování do Bylan u Kutné Hory. Fotografická dokumentace a nálezy budou následně uloženy v archivu a depozitáři Severočeského muzea v Liberci,“ dodala Květa Vinklátová, náměstkyně pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Nález artefaktů nemá vliv na dostavbu parkovacího domu. Ten se s nejvyšší pravděpodobností dokončí v letošním roce.  

Odborná specifikace nálezů od vedoucího Archeologického oddělení Severočeského muzea v Liberci Petra Brestovanského:

„Dne 9. listopadu 2022 našli archeologové torzo kamenné opěrné zídky v místech pod svahem ulice Náchodské, kde je na mapě stabilního katastru z roku 1843 značena hranice starého náhonu. Jedná se zřejmě o jednu z posledních připomínek staré památky, která zmizela při starších stavebních akcích bez archeologické dokumentace pod bývalými budovami někdejšího Státního výzkumného ústavu textilního a také při stavbě obchodních domů (Ještěd, Fórum). Tento zaniklý starý náhon byl původně prokopán z pravého břehu Lužické Nisy zhruba z míst dnes již neexistujícího prodloužení ulice U Jezu u parčíku Milady Horákové (stával zde jez). Pak pokračoval pod svahem rovnoběžně s dnešní ulicí Náchodskou a dále severním směrem, přes prostor obchodního domu Fórum k bývalým budovám mlýna v místech dnešního č. p. 26/7 (panský mlýn zde znám již od roku 1559) mezi ulicemi Barvířská a Široká. Při pokračujícím archeologickém výzkumu se podařilo zdokumentovat při severozápadním okraji stavební jámy další relikty žulových kamenů, a to na třech místech v řadě za sebou. Všechny odhalené kameny podle staré mapy stabilního katastru sledovali hranici pozemku číslo 372. Z dalších objevů je nutné zmínit v severozápadním sektoru stavby nález hodnotného souboru sídlištní stolní keramiky z postmedieválního období (16.–18. století) včetně krásně zachovalého téměř kompletního kuthanu (pánev na třech nožkách). Z místa nově budované opěrky ve svahu zase pochází další soubor postmedievální keramiky a kovů včetně zoomorfních plastik.“

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky