Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Bezpečná a pohodlná cykloturistika v Libereckém kraji

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 05. 08. 2015 15:34
  • Doprava

Sdílet článek

Jízda na kole již není ryze pragmatickou záležitostí. Dnes se naopak cyklistika stává rozšířenou a velmi oblíbenou volnočasovou aktivitou. Jízdní kolo umožňuje navštívit odlehlé turistické lokality, které jsou pro pěší těžko dosažitelné. Pro cyklisty jsou silnice Libereckého kraje relativně bezpečné. Nejen v loňském roce, ale ani během letošních prvních šesti měsíců na nich nedošlo k tragické nehodě s účastí cyklisty. Prevenci vzniku dopravních nehod s účastí cyklistů slouží i cyklobusy.

Ty tam jsou doby, kdy bývala jízda na kole ryze praktickou záležitostí. Dnes se naopak stává rozšířenou a velmi oblíbenou volnočasovou aktivitou. V současné době se u nás cyklistika podílí nemalými sedmi procenty na celkových přepravních výkonech, do roku 2020 se tento podíl může zvýšit až na jednu desetinu. Cyklistická doprava skýtá širokou paletu individuálních i celospolečenských benefitů. Pravidelná jízda na kole prokazatelně zlepšuje zdravotní stav a přispívá k prodloužení délky života. Jízdní kola „pracují“ na lidský pohon, obejdou se tak bez fosilních paliv. Ve srovnání s automobily jsou přátelštější k životnímu prostředí, nečiní si prakticky žádný nárok na parkovací místa. „Nezanedbatelným přínosem je i to, že cyklisté vytvářejí i jakousi svébytnou kulturu, jež je jedním z pilířů pro vybudování reálně fungující občanské společnosti,“ doplňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Bezpečnost cyklistů – komplexní téma
Bezpečnost cyklistů je často diskutovaným tématem. Odborníci zúčastnění na evropském projektu REStARTS (jedním z partnerů byla Evropská komise) došli k závěru, že nejbezpečnějším dopravním prostředkem, pokud se jedná o počet usmrcených na ujetou miliardu kilometrů, jsou letadla (0,05 oběti), následují autobusy (0,4) a vlaky (0,6). Naopak nejhůře na tom jsou motocyklisté (108,9), před nimi chodci (54,2) a třetí od konce cyklisté (44,6). Zde je ovšem třeba zdůraznit, že se jedná o statistický průměr. V místech, kde mají cyklisté k dispozici odpovídající infrastrukturu a doprovodné služby, jezdí na bezpečných kolech a chovají se odpovědně k sobě i svému okolí, se dají očekávat výsledky výrazně příznivější.

Liberecký kraj prevenci vzniku nehod cyklistů nepodceňuje 
Liberecký kraj považuje cyklistiku za perspektivní formu individuální dopravy, a to mimo jiné pro její pozitivní dopad na zdraví člověka a životní prostředí. Proto se dlouhodobě zaměřuje na prevenci dopravních nehod s účastí cyklistů. Za jednu z jejích stěžejních oblastí je považováno budování bezpečné infrastruktury v podobě cyklostezek a cyklotras. „V září uveřejníme výzvu k podávání žádostí na podporu projektů zacílených na rozvoj naší prioritní cyklopáteře, která zahrnuje například trasy Odra-Nisa, Greenway Jizera nebo Zelená cyklomagistrála Ploučnice. V rámci česko-polského projektu dobudujeme společně s obcemi Libereckého kraje také trasy na vytipovaných místech. Na podporu rozvoje cyklistické dopravy bude v příštím roce vyčleněno 10 mil. Kč. Důležité jsou pro nás ovšem i preventivní akce zaměřené přímo na cyklisty. Proto se letos stejně jako v předchozích letech aktivně účastníme celostátního projektu Na kole jen s přilbou,“ konstatuje Vladimír Mastník, člen Rady Libereckého kraje, pověřený vedením resortu dopravy.

Do přírody levně, bezpečně a pohodlně… cyklobusem
Jedním z opatření, které z podstaty věci významně snižuje možnost vzniku závažných úrazů cyklistů v silniční dopravě, jsou cyklobusy. Pro cykloturisty velmi pohodlné a současně bezpečné řešení. Nechají se odvézt přímo do turisticky zajímavé lokality, pohodlně, bez námahy. Ušetřené síly se pak hodí při zdolávání tras za poznáním atraktivních míst v příslušné lokalitě. Nemusí řešit problémy se zaparkováním svého osobního vozidla, při volbě trasy výletu nejsou vázáni nutností dojet zpět do výchozího bodu. Zkrátka nechají se vyvézt tam, kam potřebují, a pak se již mohou věnovat jen a jen sportu, poznávání přírody či turistických atrakcí. „Tým silniční bezpečnosti v rámci svého projektu Na kole jen s přilbou dodává zdarma na palubu cyklobusů podrobné turistické mapy, během přepravy si tak mohou turisté podrobně naplánovat výlet i do zajímavých lokalit, které doposud nenavštívili,“ upřesňuje za Tým silniční bezpečnosti Jan Polák. Služeb turistických spojů zajišťovaných společností BusLine mohou cyklisté využít v Krkonoších (na trasách Harrachov – Rokytnice n. J. – Jilemnice – Benecko – Vrchlabí – Janské Lázně – Pec p. S. – Pomezní Boudy či z Jilemnice na Mísečky), dopraví je do Českého ráje (na trase Turnov – Jičín a zpět přes Vyskeř i přes Kacanovy, Semily – Rovensko – Jičín a Semily – Vyskeř – Turnov – Malá Skála – Kozákov – Semily), zkrátka nepřijdou ani návštěvníci Jizerských hor (spoje z Jablonce nad Nisou na Jizerku přes Bedřichov – Hrabětice - Josefův Důl - Tanvald –Desnou a Souš, resp. na Bedřichov z Jablonce nad Nisou, Liberce a z Turnova). 

Kontakt:
Jan Polák
koordinátor bezpečnosti silničního provozu
Liberecký kraj
tel.: 776 844 388
e-mail: jan.polak@bezpecnenasilnicich.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky