Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Čeští, polští a němečtí politici usilují o zařazení tratě ze Zhořelce do Prahy do Transevropské dopravní sítě  

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 26. 02. 2021 15:20
  • Doprava

Sdílet článek

Zkvalitnit přeshraniční spojení celého regionu Trojzemí a snaha zařadit železniční trať Zhořelec–Liberec–Praha do Transevropské dopravní sítě TEN-T Comprehensive Network. To jsou cíle Libereckého kraje i německých a polských politiků. Ti připravují společné memorandum a dopis ministrovi dopravy České republiky, kde by splnění těchto podmínek po státních institucích požadovali.

„Liberec pořád zůstává jako jediné krajské město bez kvalitního železničního spojení do hlavního města republiky a dále za české hranice. Zapojením železniční tratě ze Zhořelce přes Liberec do Prahy do evropské sítě bychom mohli účelněji čerpat finanční podporu z evropských zdrojů, a tím pádem učinit z vlakového spojení adekvátní formu přepravy. Není možné, abychom i nadále jezdili vlakem z Liberce do Prahy za stejné dojezdové časy, jako tomu bylo v 19. století,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Liberecký kraj proto připravuje memorandum a dopis Ministerstvu dopravy, ve kterých by kraj společně s dalšími zainteresovanými stranami na polském a německém území tyto podmínky deklaroval. Ministerstvo dopravy navíc může díky svým pravomocem požadavky uplatňovat na mezinárodním poli, a to zejména u Evropské komise.

„Ani po bezmála patnácti letech, kdy je celé Trojzemí součástí tzv. Schengenského prostoru, tuto oblast nepropojuje kvalitní veřejná doprava. V současné době nás všechny trasy TEN-T obcházejí. Toto bychom proto rádi změnili, aby se stal region konkurenceschopným v rámci celé Evropy,“ dodal statutární náměstek pro resort dopravy Jan Sviták.

Zapojení tratě Zhořelec–Liberec–Praha do evropské sítě by navíc mohlo výrazně zlepšit nejenom dopravní možnosti v regionu samotném, ale i propojit trasu s dalšími evropskými metropolemi, jako jsou Berlín, Drážďany či Wrocław.

Hlavním cílem politiky TEN-T je posílit hospodářskou soudržnost mezi jednotlivými evropskými zeměmi a regiony a zlepšit účinnost a udržitelnost dopravy.   

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky