Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Cestující se o své zůstatky na elektronických peněženkách nemusí obávat. Kraj plánuje převzít pohledávku společnosti Witbystar

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 05. 05. 2021 09:48
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

Krajská společnost KORID LK je od září 2018 jediným vydavatelem a správcem elektronických peněžních prostředků na všech kartách ve veřejné dopravě. Zatímco všichni dopravci s touto změnou souhlasili a přistoupili i na vyrovnání svých závazků, společnost Witbystar (dříve BusLine a později TD BUS) i v současné době dluží KORIDu LK zhruba 3,3 milionu korun a neplní tím uzavřenou smlouvu.  

„Neplnění dohody ze strany společnosti Witbystar způsobilo, že na elektronických peněženkách, které spravuje organizace KORID LK, chybí částka zhruba 3,3 milionu korun. Cestující samozřejmě o své peníze nepřijdou. Witbystar dostal Liberecký kraj do takové situace, že v případě poklesu zůstatku na účtu elektronických peněženek by kraj musel pokrýt chybějící částku z vlastního rozpočtu. Je to jedna z variant, kterou by musela odsouhlasit rada kraje. Nyní musíme situaci i nadále sledovat,“ uvedl statutární náměstek hejtmana Jan Sviták.

„Chtěl bych ubezpečit, že peníze na elektronických peněženkách stále jsou, a to i přes nezodpovědné chování Witbystaru. Veškerými dostupnými prostředky jsme již dluh vymáhali a žaloba dokonce již skončila rozsudkem o povinnosti jej uhradit a také exekučním příkazem. Dlužník s námi ale nekomunikuje,“ dodal hejtman Martin Půta.  

V roce 2018 se převod peněz na elektronických peněženkách týkal zhruba 158 tisíc cestujících. Průměrná výše zůstatku činila 114 korun. Celkový objem spravovaných finančních prostředků pak bezmála 8 milionů.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky