Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Co nového v návrhu železničního jízdního řádu v Libereckém kraji?

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 19. 06. 2018 00:00
  • Doprava

Sdílet článek

Správa železniční dopravní cesty, s.o. (SŽDC) zveřejnila 7. června návrh železničního jízdního řádu 2018/2019 na základě požadavků objednatelů a dopravců. Co nového přináší obyvatelům Libereckého kraje? K podstatnému úpravě a zrychlení cestování dojde mezi Českou Lípou a Libercem, kde na sebe budou vlaky lépe navazovat.

Změny na dálkových (rychlíkových) linkách: Rychlíky objednává stát prostřednictvím Ministerstva dopravy. Na území Libereckého kraje nejsou t.č. připravovány změny rozsahu. Podstatnou změnou je však zkrácení jízdních dob linky R15 Ústí nad Labem – Česká Lípa – Liberec, které souvisí se změnou koncepce dopravy na Českolipsku

Regionální doprava v Libereckém kraji: V souladu s úpravou jízdního řádu rychlíků na trati 086 je navržena zásadní změna také u osobních vlaků (linka L2 Liberec – Česká Lípa – Benešov nad Ploučnicí –  Děčín). Změna navazuje na loňské zrychlení osobních vlaků v úseku Mladá Boleslav – Česká Lípa. „Od prosince 2018 bude možné dosáhnout významného zrychlení vlaků z České Lípy do Liberce. U rychlíků o 9 minut, v případě osobních vlaků o 14 minut,“ přibližuje Marek Pieter, náměstek hejtmana pověřený řízením resortu dopravy. „Všechny stávající přípoje v České Lípě budou zachovány. V Liberci nově vzniknou obousměrné návaznosti českolipské trati do ostatních směrů,“ doplnil Pieter. Z Ústecka a Českolipska se tím zkrátí dostupnost např. na Jablonecko a Frýdlantsko o desítky minut. Výrazné urychlení dopravy pocítí zejména cestující projíždějící přes Českou Lípu, kde budou zkráceny pobyty průjezdných linek. Budou též minutově upraveny časové polohy osobních vlaků v úseku Česká Lípa – Svor na trati 080 (linka L4).

Zrychlení jízdních řádů využívá přínosů modernizace českolipské stanice a nasazení výkonnějších vozidel. „Zrychlení je podmíněno omezením obsluhy několika zastávek, vesměs s velmi nízkým využitím. Jedná se o zastávky Vlčí Důl-Dobranov, Zákupy, Velký Grunov a dále cca polovina spojů nezastaví v Srní u České Lípy. V případě zastávky Pertoltice pod Ralskem se nakonec podařilo zastavování u větší části spojů zachovat, projíždět zde budou jen tři spoje v každém směru,“ uvádí Pavel Blažek, jednatel společnosti KORID LK. „Díky zkrácení doby jízdy v řádu několika minut mohou být přesunuta křižovací místa vlaků na jednokolejné trati o stanici vedle, čímž lze získat v konečném důsledku v celé trase linek a při přestupech až desítky minut,“ upřesňuje Blažek. Součástí změny jízdních řádů v oblasti dotčených zastávek jsou úpravy autobusových jízdních řádů, které budou zveřejněny k připomínkování na webu www.iidol.cz v průběhu června 2018.

Další novinkou je rozšíření dopravy mezi Harrachovem a polskou Szklarskou Porębou, o což projevila zájem polská strana. První ranní vlak pojede nově denně. O další dva páry vlaků bude rozšířena doprava o víkendech v odpoledních hodinách.

Na ostatních tratích k podstatným změnám nedochází. Na základě předběžného požadavku Královéhradeckého kraje bude finančně prověřována možnost rozšíření provozu dvou párů osobních vlaků mezi Starou Pakou a Jaroměří o víkendech v letní sezóně s cílem posílit turistický ruch (Kuks, Dvůr Králové n.Lab.). Tyto spoje však zatím ve zveřejněném návrhu nejsou zapracovány.

Kompletní přehled navrhovaných jízdních řádů je k dispozici na webu www.iidol.cz v sekci Jízdní řády/Připravované změny. Připomínky je možné zasílat do 13. července 2018.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky