Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Další úseky krajských silnic se dočkají rekonstrukce i díky státní dotaci

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 04. 04. 2018 00:00
  • Doprava
  • Magazín

Sdílet článek

Liberecký kraj zahájil další čtyři výběrová řízení na zhotovitele rekonstrukcí krajských silnic. Předpokládaná hodnota zahajovaných akcí dosahuje výše 236 milionů korun. Nejzásadnějším projektem je rekonstrukce silnice II. třídy 610 z Turnova do Svijan, na kterou se bude snažit získat kraj dotaci z Integrovaného operačního programu. Současně rada kraje rozhodla o uzavření smluv se zhotoviteli na dalších sedmi projektech, a to v objemu 99,6 milionu korun. Nových povrchů se dočkají vozovky silnic v Koberovech, Líšném, Poniklé, Klokočí nebo Osečné.

„Vláda České republiky podpořila poskytnutí finančních prostředků na financování silnic II. a III. třídy ve vlastnictví krajů ve výši 4 miliardy korun. Liberecký kraj obdrží dotaci od Státního fondu dopravní infrastruktury zhruba 163 milionů korun,“ uvedl náměstek hejtmana pro resort dopravy a investic Marek Pieter.

Na základě rozhodnutí vlády České republiky kraj zahájil vypsání dalších výběrových řízení. Nově kraj hledá zhotovitele na rekonstrukci silnice II/610 v úseku Turnov–Svijany, silnici III/2797 Turnov–Ohrazenice, havarijní zdi na silnici III/29042 v úseku Tanvald – Albrechtice v Jizerských horách a na zlepšení protismykových vlastností silnic na čtyřech úsecích v Libereckém kraji. Konkrétně se jedná o úseky v obci Bohatice, Sloup v Čechách, v Liberci Kunraticích a Mníšku. Kromě rekonstrukce silnice z Turnova do Svijan, která bude spolufinancována z IROPu, budou akce spolufinancovány z dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Silnice II/610 Turnov – hranice Libereckého kraje (vč. mostních objektů) je společnou zakázkou ve spolupráci celkem šesti zadavatelů. Kromě Libereckého kraje jsou zadavateli obce Svijany, Přepeře, Příšovice, Ohrazenice a město Turnov. Celkové předpokládané náklady dosahují 208,7 milionu korun, z toho Libereckému kraji připadne částka 176 milionů korun. Součástí projektu je kompletní rekonstrukce silnice, včetně výstavby chodníků, cyklostezek, parkovacích zálivů, přechodů pro chodce, autobusových zastávek apod. Se zahájením realizace se předpokládá v září letošního roku s tím, že celková doba výstavby činí dvě stavební sezony.

Dále rada kraje rozhodla o výběru dodavatelů na celoplošnou opravu vozovky silnice III/28620 Poniklá–Vítkovice, III/28211 Klokočí–Rohliny, III/2837 Slaná–Světlá, III/28213 Koberovy – Malá Skála, II/278 Osečná–Kotel, III/28215 Líšný–Vrát–Koberovy a dva úseky na zlepšení protismykových vlastností v Semilech a Lomnici nad Popelkou.

Nad rámec dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury má kraj v rozpočtu na letošní rok schválenou částku 300 milionů korun na opravy a rekonstrukce krajských silnic. V rámci evropských dotací plánuje kraj v letošním roce rekonstruovat silnice v minimálním objemu cca 250 milionů korun.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky