Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dopravní nehody v kraji si tento rok vyžádaly už 5 obětí a 17 těžce zraněných. Zabíjí alkohol a rychlost

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 16. 06. 2020 15:25
  • Doprava

Sdílet článek

Policisté od ledna do května letošního roku šetřili v Libereckém kraji 1 714 dopravních nehod. Oproti loňsku je jich za prvních pět měsíců evidováno sice o 188 méně, nepříznivé však je, že se zvýšil počet tragických nehod, které skončily úmrtím. Viníkem těchto smrtelných střetů byl alkohol za volantem a rychlost. Kraj společně s Policií ČR, Týmem silniční bezpečnosti a BESIPem pokračuje v programech prevence jak mezi dospělými, tak dětmi.

Na silnicích v Libereckém kraji letos přišlo o život 5 lidí, 17 osob bylo těžce zraněno. Další dopravní nehody si vyžádaly 336 lehce zraněných. „Porovnáme-li výsledky s prvními pěti měsíci loňského roku evidujeme o dvě oběti dopravních nehod více, o 4 osoby pak meziročně klesl počet těžce zraněných. Z dlouhodobého hlediska však sledujeme sestupný trend následků nehod, k čemuž přispívá také řada preventivních programů, které se u nás realizují,“ říká Jan Frieser, vrchní komisař Krajského ředitelství policie Libereckého kraje a dodává, že meziroční srovnání není příznivé v celé České republice. Od ledna do května přišlo o život 182 lidí, což představuje meziroční nárůst o 7 obětí. Dohromady policisté na českých silnicích šetřili už 36 307 dopravních nehod.

V rámci okresů je na tom nejhůře Liberecko, kde při nehodách zemřeli tři lidé, další dva skončili s vážným poraněním. Dále Semilsko, kde při nehodách zemřeli dva lidé, pět se jich těžce zranilo. Českolipsko eviduje sedm těžce zraněných. V okresu Jablonec si prvních pět měsíců letošního roku vyžádalo tři těžce zraněné.

Počet dopravních nehod zaviněných řidiči motorových vozidel klesl meziročně o 143 na 1 239. Žebříček viníků vede v policejních statistikách zvěř a domácí zvířata. Za viníky jsou označena ve 392 případech. Řidiči nemotorových vozidel způsobili 51 nehod a chodci 8 dalších. V 8 případech byla na vině závada pozemní komunikace. Požití návykových látek může za 108 nehod, což je ve srovnání s předchozím rokem o 34 případů více. „Alkohol za volantem je letos v našem kraji opravdu závažným problémem. Počet nehod, kdy byl u viníka nehody zaznamenán alkohol nebo drogy, výrazně vzrostl. Více jak polovina těchto nehod byla způsobena řidiči s hladinou vyšší než 1,5 promile, což představuje již středně těžkou opilost. Nejen že takový řidič podstupuje mnohonásobně vyšší riziko nehody, ale při samotné nehodě se hůře chrání a následky bývají těžké až fatální,“ upozorňuje Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

Liberecký kraj a jeho partneři věnují zvýšení bezpečnosti silničního provozu trvalou pozornost. „Naše preventivní programy běží již na plné obrátky. Mimo akce dopravní výchovy, jsme se v poslední době věnovali učitelům v autoškolách a pořádali jsme pro ně zajímavý seminář a kurz. Připravujeme také osvětovou kampaň zaměřenou na problematiku alkoholu za volantem, nepřiměřené rychlosti a používání mobilních telefonů. S šířením této osvěty nám pomohou známí sportovci z našeho kraje,“ dodává Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

TZ:

Jan Polák, Koordinátor bezpečnosti silničního provozu

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky