Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dopravní soutěž mladých cyklistů se vrací

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 18. 05. 2022 11:35
  • Doprava
  • Sociální

Sdílet článek

Po nucené pauze, kterou si vynutila pandemie koronaviru, se zpět vrátila tradiční Dopravní soutěž mladých cyklistů. Dva roky se žáci nemohli na dětských dopravních hřištích (DDH) na soutěž připravovat, a tak je o ni ze strany škol letos menší zájem. Obávají se především neúspěchu z jízdy podle pravidel a z jízdy zručnosti. A to právě z  důvodu, že tyto dovednosti školy neměly možnost s dětmi trénovat. Přesto se v Libereckém kraji oblastní kolo podařilo uspořádat. Nejlepší družstva z prvních i druhých stupňů základních škol mají před sebou kolo krajské.

Na úrovni oblastního kola se na libereckém dětském dopravním hřišti klání účastnilo 13 škol a celkem 26 týmů. V České Lípě bojovalo o postup do krajského kola 5 škol, které daly dohromady 9 týmů a na dětském dopravním hřišti v Košťálově se soutěže zúčastnilo 10 škol a utvořených 20 týmů. Nejúspěšnější družstva (v České Lípě proběhlo současně okresní kolo pro Českou Lípu a pro Jablonec nad Nisou) se utkají v kole krajském konaném dne 26. května 2022. Čeká je celkem pět disciplín ve vědomostech a dovednostech v oblasti jízdy na kole. „, a to včetně tradiční Dopravní soutěže mladých cyklistů. Formu soutěže vnímáme jako vhodnou k zopakování správných návyků, které pak děti uplatní v provozu na silnicích,“ uvádí Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana Libereckého kraje, řízení resortu dopravy.

Dopravní soutěž vyhlašuje Ministerstvo dopravy – BESIP spolu s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Policejní prezidium Policie České republiky, Český červený kříž a další organizace. V Libereckém kraji je spolupořadatelem také Tým silniční bezpečnosti. Naposledy se soutěž mohla uskutečnit v roce 2019, kdy se konal 40. ročník. Postupová soutěž tehdy vyvrcholila celostátním kolem v Liberci. Vloni dopravní soutěž probíhala online formou a u škol a žáků se s příliš velkým ohlasem bohužel nesetkala. „Dopravní výchovu a s ní spojené akce výrazně ovlivnila všechna vládní nařízení a opatření související s pandemií. Pro většinu škol byla tato oblast dva roky hůře dostupná a sejít se na dětských dopravních hřištích bylo téměř nemožné. My věříme, že se podaří soutěž znovu nastartovat a vrátit jí její důležitost s minimálně stejným počtem soutěžících, jako tomu bývalo,“ říká Markéta Novotná za koordinační pracoviště BESIP pro Liberecký kraj.

TZ: BESIP

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky