Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Herečka Blanka Bohdanová bere diváky svých obrazů na procházku do svého světa

Mgr. Langer Jiří

  • 25. 09. 2014 15:36
  • Doprava

Sdílet článek

Podzimní výstavní sezónu v lomnickém muzeu zahájila na začátku týdne přehlídka výtvarných prací známé pražské filmové a divadelní herečky Blanky Bohdanové, která se vernisáže osobně zúčastnila.

Úvodní ho slova a moderace akce se ujal starosta města a krajský radní Vladimír Mastník.

„V Lomnickém muzeu, když vzpomenu na četné výstavy významných umělců, tak se mi vybaví jejich vernisáže. Zahajovali je ve velké míře přátelé těchto malířů – známí herci.  Ale dnes zde naopak vystavuje významná česká herečka, a  místo aby ji naopak zahájil známý malíř,  tak ji budu zahajovat já – pouhý starosta, i když si myslím, že jsem se také mohl stát významným malířem – kreativita a nápady my jsou vrozené. Talent se však jaksi u mne nedostavil.

Paní Blanku Bohdanovou já osobně vnímám jako skvělou herečku již od mládí. To, že je i výbornou a uznávanou malířkou, vím několik let, ale s její tvorbou se mohu blíže seznámit až nyní – v lomnickém muzeu.

Ve zkratce uvedu několik vět z jejího profesního života. Od dětství byla vedena k divadlu, toužila po výtvarném studiu, ale po válce vystudovala Janáčkovu akademii múzických umění v Brně. Poté angažmá v Pardubicích, v Městských divadlech Pražských, v divadle EF Buriana a od r. 1966 byla po celých 44 let členkou souboru Národního divadla. Od prvních filmových rolí od r. 1958 to byl Občan Brych, poté Velká samota, Romeo, Julie a tma účinkovala v desítkách filmu, nepočítaně v televizních inscenacích, významná je činnost paní Bohdanové v dabingu. V šedesátých letech patřila k výrazným typům charakterních hereček.

Občas si na paní Bohdanovou vzpomenu doma. Ona má nádherný úsměv, který někdy vyjadřuje lehkou ironii, a mně se občas stane, že když jdu do práce, zavřu za sebou dveře bytu a najednou si vzpomenu, že jsem zapomněl buď klíče, mobil, nějaký materiály. Zazvoním, manželka mi otevře a podává mi ty zapomenutý věci, nic neříká, jen se usmívá, a z toho úsměvu vyčtu vše, co si myslí, i tu ironii. Ten všeříkající úsměv mi evokuje paní Bohdanovou. Stává se mi to čím dál častěji – takže na Vás paní Bohdanová vzpomínám dost často.

Co paní Blanku Bohdanovou přivedlo  k malování? K tomu   paní Bohdanová  kdesi řekla:

„Vždy jsem tíhla k výtvarnému umění, ale za války nebyla možnost je vystudovat. Herectví bylo logickou volbou, protože jsem už od pěti let hrála v profesionálním divadle. Víc malovat jsem zase začala po roce 1969, kdy jsem kvůli režimu neměla jako herečka práci.“

V r. 1968 paní Bohdanová vystupovala aktivně proti ruské okupaci a navíc absolvovala v r 1969 studijní pobyt ve Velké Británii, což mělo za následek výrazné omezení její divadelní a filmové dráhy. Upnula se k malování, které se jí stalo druhou profesí. Naplno se věnuje výtvarnému umění, především olejomalbě a grafice.

Její obrazy mají úžasnou atmosféru. Je vidět, že malířka se inspiruje barvami přírody. Ve své tvorbě nám předkládá své zážitky, prožitky – bere nás na procházku do svého světa. A jak napsal jeden kritik: Věřte, že vás tento barvami zaplněný její svět pohltí, že se Vám z něj nebude chtít,“ řekl Vladimír Mastník.

V doprovodném programu zahrála na kytaru a zazpívala Lucie Vilimovská. Výstava potrvá do 26. října.

Blanka Bohdanová se narodila 4. března 1930 v Plzni. Od roku hrála v Národním divadle, ve kterém byla v angažmá čtyřicet čtyři let. Dnes hraje v Činoherním klubu v inscenaci F. Mitterera Moje strašidlo v partnerství se Stanislavem Zindulkou a v Divadle Viola v Coburnově hře The Gin Game s Josefem Somrem. Za roli Fonsie v této hře získala cenu Thálie.

Blanka Bohdanová je i spisovatelkou. Vydala knížku Josífek z otcovy literární pozůstalosti, svou knihu Život jako v pavučince a poslední rekapitulaci jak osobního, tak společenského poznání od předválečného období až do současnosti – Život jako takový.

Od poloviny sedmdesátých let se věnuje olejomalbě a grafice. Vystavuje v Praze i po celé republice, zúčastnila se i zahraničních přehlídek ve Španělsku, Řecku, Holandsku, Německu, Brazílii, Itálii, Japonsku a Polsku.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky