Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jak bezpečně na kole? To poradí cyklistům Tým silniční bezpečnosti společně městskými strážníky

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 29. 07. 2015 15:56
  • Doprava

Sdílet článek

I v letošním roce se jablonečtí cyklisté setkají s prázdninovou preventivní akcí „KOLO“. Její první část se uskuteční ve čtvrtek 30. července od 8.30 do 14 hodin, a to na cyklostezce u jablonecké přehrady. Městští strážníci a Tým silniční bezpečnosti poradí, jak má být vybaveno jízdní kolo, aby bylo bezpečné. Pozornost bude zaměřena i na správné používání cyklistických přileb.

Poznatky z loňského ročníku preventivní akce „KOLO“ napovídají, že cyklisté na Jablonecku mají problém především s předepsanou výbavou svých kol. Řádný technický stav bicyklu přitom podstatným způsobem ovlivňuje míru bezpečí cyklisty, a to nejen při jízdě na silnici. Pravda, ne každý se orientuje v exaktní liteře zákona. Mnoho bicyklistů tápe v tom, co je výbavou povinnou a co doporučenou. Nejasnosti například panují v tom, jak je to s používáním odrazek a povinného osvětlení. „Řada cyklistů si doposud plně neuvědomuje důležitost dostatečné viditelnosti pro ostatní účastníky silničního provozu. Nebezpečí vzniku vážné nehody tak vystavují nejen sebe, ale i ostatní,“ upřesňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. Jasno naopak mají cyklisté v tom, kdo je povinen používat při jízdě předepsanou cyklistickou přilbu. Ovšem není přilba jako přilba. Aby skutečně zabránila vážnému poranění hlavy v případě pádu z kola či kolizi, musí být kvalitní. Svou roli samozřejmě sehrává i její správné nasazení a upevnění.

„Smyslem akce není postih cyklistů. Místo pokut budou jablonečtí městští strážníci a Tým silniční bezpečnosti rozdávat cyklistům užitečné rady a doporučení, jak správně pečovat o technický stav jízdního kola a jak se bezpečně pohybovat v silničním provozu,“ říká Jan Polák, koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje. Rovněž tak se budou moci projíždějící cyklisté poradit, jak si vybrat skutečně správnou přilbu, jak ji používat a jak se o ni starat. Zkrátka nepřijdou ani děti. I na ně je pamatováno, kromě užitečných informací jsou pro ně připraveny omalovánky a také sladké drobnosti.

V loňském roce, ani během prvních šesti měsíců roku letošního, nezemřel na silnicích Libereckého kraje jediný cyklista. „Příznivé statistiky dopravní nehodovosti ovšem nejsou dílem náhody, ale naopak jsou výsledkem dlouhodobé preventivní činnosti. Jsem přesvědčený, že i plánovaná preventivní akce zaměřená na bezpečnost cyklistů v Jablonci nad Nisou významně přispěje k udržení současné příznivé bilance jejich nehodovosti,“ dodává Pavel Svoboda, náměstek primátora statutárního města Jablonec nad Nisou.

Problematiku bezpečnosti silničního provozu dlouhodobě řeší také Liberecký kraj, který výrazně podporuje dopravní výchovu na dopravních hřištích v kraji. „Podporujeme a realizujeme programy pro děti, které vedou k jejich odpovědnějšímu a bezpečnějšímu chování na silnicích. Problematice přikládáme velkou důležitost,“ říká Vladimír Mastník, člen rady Libereckého kraje pověřený vedením resortu dopravy.

Podrobnější informace podají:
Jan Polák                            
koordinátor bezp. siln. provozu Libereckého kraje        
tel.: 776 844 388                         
e-mail:jan.polak@bezpecnenasilnicich.cz            

Roman Budský
Tým silniční bezpečnosti
tel.: 776 195 576
e-mail: budsky.roman@volny.cz

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky