Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj hledá firmu, která zrekonstruuje úsek silnice od Výpřeže po odbočku na Křižany

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 14. 07. 2021 10:32
  • Doprava

Sdílet článek

Zahájení druhé etapy rekonstrukce silnice vedoucí přes Ještěd se blíží. Kraj již dokončil úsek z Výpřeže do Horního Hanychova, který byl opraven naposledy v roce 2008. Krajští radní na včerejší schůzi rozhodli o zahájení výběrového řízení. V rámci něj vybere firmu, která opraví úsek od Výpřeže až po odbočku na Křižany. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky činí zhruba 130 milionů korun včetně DPH.

„Naším hlavním cílem je, aby práce na rekonstrukci tohoto úseku neprováděla stavební firma za úplné uzavírky. Proto budeme po dodavateli a krajské správě silnic požadovat, aby během rekonstrukce byl provoz omezen minimálně,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy.

Rekonstrukce úseku přinese lepší podmínky řidičům, jelikož dojde k odvodnění komunikace, úpravě křižovatek, zvýšení bezpečnosti, rozšíření vozovky, instalaci svodidel a také k úplné obnově a doplnění stávajícího dopravního značení.

„V rámci oprav komunikace se k lepšímu změní i stávající křižovatky, a to na trase Světlá pod Ještědem – Výpřež a také v Křižanech a na Výpřeži. Ty budou rekonstruovány zejména za účelem zvýšení bezpečnosti řidičů a dalších účastníků provozu. Dojde i k úpravě nástupišť pro autobusy veřejné linkové dopravy,“ vysvětlil Jan Sviták.

Na letošek má Liberecký kraj na rekonstrukce a opravy silnic zhruba o čtvrt miliardy méně než v loňském roce. Kromě 201 milionů korun z vlastního rozpočtu a státní dotace ve výši 150 milionů má kraj také peníze z evropských fondů, a to zhruba 350 milionů korun. V loňském roce kraj vynaložil na rekonstrukce silnic 928 milionů korun včetně státních a evropských dotací. Od roku 2006 do letoška uvolnil kraj na údržbu svých silnic 4.692.518.000 korun. Do oprav a rekonstrukcí včetně státních a evropských dotací putovalo za tutéž dobu 9.071.583.000 korun.

Mezi projekty, které se podaří díky státním finančním prostředkům dokončit, patří například rekonstrukce silnice v Roztokách u Jilemnice, z České Lípy na Kozly či oprava mostu přes potok Cedron nebo řeku Jizeru v Poniklé.

Za evropské peníze kraj zrekonstruuje například silnici II/292 z Benešova u Semil po křižovatku se státní silnicí I/14 či silnici III/27246 v Křižanech. Dokončit by kraj měl kupříkladu stavbu obchvatu Zákup nebo opravu silnice II/262 Česká Lípa – Dobranov.

IROP_CZ_RO_B_C RGB

 

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky