Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj již hledá firmu, která dokončí jeden z posledních úseků cyklostezky na trase Odra–Nisa

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 05. 02. 2020 00:00
  • Doprava

Sdílet článek

Liberecký kraj již vypsal výběrové řízení na zhotovitele úseku cyklotrasy Odra–Nisa v Chotyni U Hrabarů. Předpokládané náklady činí 18,9 milionu korun. Již vloni kraj požádal o dotaci Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). V současné době probíhá hodnocení žádostí.

„Úsek v lokalitě U Hrabarů sice neměří ani kilometr, ale vede složitým terénem. Skalní masiv a vodní elektrárna výstavbu komplikují. I přesto jsme mohli konečně vypsat výběrové řízení,“ uvedl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Cyklotrasa povede nezastavěnou částí obce souběžně s umělým vodním tokem napájejícím malou vodní elektrárnu U Hrabarů. Cyklisté budou jezdit výlučně po lesních pozemcích a navazující úseky projedou po pozemních komunikacích či polních cestách ve vlastnictví obcí Bílý Kostel nad Nisou a Chotyně.

Předpokládané náklady dosahují 18.863.635,99 korun s tím, že kraj usiluje o dotaci 85 % celkově uznatelných výdajů u SFDI. V současné době probíhá hodnocení žádostí, které kraj podal vloni na podzim.

Liberecký kraj v současné době připravuje novou Koncepci cyklodopravy na území kraje na léta 2021 až 2027. Její součástí je i časový harmonogram projekční přípravy a výstavby jednotlivých úseků. Na příští rok plánuje kraj výstavbu úseku cyklotrasy sv. Zdislavy mezi Cvikovem a Svorem, kde prozatím přípravu komplikují majetkoprávní vztahy.

Kromě jiného vyhlásil Liberecký kraj na konci loňského roku dva dotační programy v oblasti cyklodopravy. Předloni činila částka na stavby 5 milionů korun, stejné peníze pak v roce 2018 připravil kraj na projektovou přípravu. Rekordní byl v tomto ohledu rok 2019, kdy kraj vynaložil na cyklodopravu 20 milionů. Letos kraj vyčlenil na výstavbu nových cyklostezek částku 6 milionů. Na projektovou přípravu v roce 2020 půjdou miliony tři.

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky