Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj má zájem kompenzovat navýšení platů řidičů v ceně dopravního výkonu, podle ministerstva by ale porušil zákon

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 16. 11. 2016 11:51
  • Doprava

Sdílet článek

Rada Libereckého kraje na svém zasedání 15. listopadu projednávala stanovisko Ministerstva pro místní rozvoj ČR k požadavkům autobusových dopravců v kraji. Ti žádají o úpravu ceny dopravního výkonu na základě zvýšení minimální mzdy, zvýšení počtu státních svátků a změny kolektivní smlouvy. Z vyjádření ministerstva však vyplývá, že cenu dopravního výkonu Liberecký kraj navýšit nemůže.

Podle nařízení Vlády ČR se od 1. 1. 2017 řidičům linkových autobusů zvýší mzdy zhruba o třetinu. V souvislosti s tím Liberecký kraj požádal Ministerstvo pro místní rozvoj ČR o vyjádření ke stávajícím platným uzavřeným smlouvám na zajištění autobusové veřejné dopravy v kraji z roku 2014.

Ministerstvo ale uvedlo, že podle stávajících smluv Liberecký kraj upravit cenu dopravního výkonu nemůže, protože by porušil zákon o zadávání veřejných zakázek. Konkrétně by kraj umožnil podstatnou změnu závazku ze smlouvy bez provedení nového zadávacího řízení a tím by změnil ekonomickou rovnováhu ve prospěch jednoho z dopravců, který nyní zajišťuje veřejnou dopravu.

V současné době se již dopravní firmy obracejí na Liberecký kraj, který je objednatelem veřejné dopravy, se žádostí o navýšení kompenzace na rok 2017. Zvýšené mzdové náklady mají totiž přímý dopad na výpočet prokazatelné ztráty. Liberecký kraj v tuto chvíli nemá vyčíslený přesný dopad do nákladů, který toto opatření přinese. Podle předběžného odhadu (požadavku) dopravců se ale bude jednat o navýšení nákladů o cca 3-4 Kč/kilometr, což při rozsahu v Libereckém kraji cca 12 mil. km ročně činí zhruba 42 mil. Kč.

„O dalším postupu rozhodně budeme dál jednat a v nejbližší době svoláme schůzku jak se zástupci odborových svazů, tak se zástupci dopravců, kteří zajišťují dopravní obslužnost v kraji. Rovněž hodlám paní ministryni požádat, aby celá věc byla projednána na úrovni Vlády ČR. Považuji také za důležité, aby metodiku o kompenzaci navýšení mezd dopravců, včetně jasných výpočtů vícenákladů, měly všechny kraje,“ říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky