Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kraj podpoří obnovu odbavovacích zařízení ve veřejné dopravě

29. 08. 2018

Rada Libereckého kraje na svém včerejším zasedání schválila zadávací dokumentaci pro modernizaci odbavovacího zařízení IDOL. Zadavatelem je koordinátor veřejné dopravy Libereckého kraje KORID LK, spol. s r.o. a zadávací dokumentace bude na profilu zadavatele k dispozici pro uchazeče nejpozději v příštím týdnu.

„Stávající odbavovací zařízení ve vozidlech veřejné dopravy jsou již zastaralá, pořízena byla před téměř deseti lety a neumožňují další rozvoj. Současné světové trendy rozšiřují možnost odbavení i o další média, zejména platební karty a mobilní telefony, Liberecký kraj však zachová vlastní kartu Opuscard, která ale bude lépe chráněná proti případnému zneužití,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu, investice a veřejné zakázky Marek Pieter. Dodal, že nové zařízení zároveň umožní úhradu jízdného platební kartou nebo mobilním telefonem stejně jako zakoupení přestupní papírové jízdenky s optickým čtením QR kódu. Cílem je, aby cestující měli k dispozici různé možnosti odbavení: Opuscard, platební karta, mobil, hotovost.

Liberecký kraj se rozhodl, že poskytne finanční zdroje i pro obnovu odbavovacích zařízení pro městskou hromadnou dopravu v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Turnově, aby byl systém jednotný a pro cestující jednoduchý. „Zadávací dokumentace obsahuje podmínky pro tato města s výjimkou Liberce, který bude s ohledem na odlišný způsob odbavení řešen zvlášť,“ upozornil Pieter.

Za provoz moderních odbavovacích zařízení ponese zodpovědnost dodavatel. Kraj by chtěl uzavřít smlouvu na dobu neurčitou s minimální délkou trvání pět let. Odhadované náklady na pětiletý provoz systému jsou mezi 35–45 miliony korun.

Poskytnutá služba bude zajištěna pro maximálně 300 kusů odbavovacích zařízení v příměstské autobusové dopravě a pro 70 kusů v městské hromadné dopravě Jablonce nad Nisou, České Lípy a Turnova. Maximální počty lze navýšit až o dalších 100 kusů odbavovacích zařízení libovolného druhu. Nový systém bude plně funkční v polovině roku 2019.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307

dfagad

Zadejte text