Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kraj poskytne na podzimní opravy silnic společnosti Silnice LK patnáct milionů

21. 09. 2022

Poskytnutí finanční podpory společnosti Silnice LK krajští radní schválili. Částku ve výši patnáct milionů korun uvolní kraj ze svého rozpočtu. Firma ji využije pro běžnou údržbu sítě krajských silnic druhé a třetí třídy. Záměr ještě musí schválit zastupitelé.

Peníze vyčlení z rezervy, kterou kraj vymezil na spolufinancování dotací ze Státního fondu dopravní infrastruktury na významnější dopravní rekonstrukce. V letošním roce je v rezervě dostatek peněz, jelikož kvůli současné ekonomické situaci bylo zrušeno téměř deset veřejných zakázek týkajících se rekonstrukcí mostů. Vzhledem k nebývalému nárůstu cen a s ním související opatrností zhotovitelů buď Liberecký kraj neobdržel žádné nabídky, nebo došlo k překročení předpokládané ceny,“ shrnul Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Poskytnuté miliony poslouží k tomu, aby krajská společnost během podzimu provedla na silnicích napříč regionem údržbu a opravy. Stav komunikací v krajské správě se dlouhodobě zlepšuje, přesto je na nich práce stále dost, což s sebou nese vyšší finanční nároky.

Celková částka na opravy se rozdělí. Na zalití výtluků asfaltobetonovou směsí, jejíž množství se díky krajské dotaci zvýší z 6.000 tun na 6.700 tun, se počítá s objemem zhruba 6.300.000 korun. Tři miliony jsou určeny na seřezávání krajnic a hloubení příkopů pro zajištění lepšího odtékání vody z vozovek.

Aby řidiče na silnicích neomezovala květena, provedou Silnice LK ořezávání stromů. Předpokládaná částka na tuto akci činí 2.700.000 korun. Na velkoplošné vyspravení vozovek je určena suma dva miliony korun a na opravu mostů a silničních těles stavebně technickým úsekem společnosti Silnice LK celý jeden milion korun. Všechny částky obsahují DPH.

Oproti rok starému posouzení se průměrná známka na silnicích II. třídy v kraji zlepšila z hodnoty 2,71 na 2,58, u komunikací III. třídy došlo k vylepšení o jednu desetinu, a to ze známky 3,17 na 3,07. Délka krajské silniční sítě činí 2.063 kilometrů.

 

 

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324

dfagad

Zadejte text