Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj uspěl i s druhou žalobou proti rozhodnutí antimonopolního úřadu

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 06. 2020 11:13
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

Krajský soud v Brně v pátek 29. května zrušil rozhodnutí předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ve věci odbavovacího zařízení IDOL. KORID LK, spol. s r.o. žalobu na ÚOHS podal v polovině loňského roku. Veřejná zakázka se týkala dodání odbavovacího zařízení pro příměstskou autobusovou dopravu a MHD v Jablonci and Nisou, České Lípě a Turnově na dobu 5 let za zhruba 40 milionů korun bez DPH. Odůvodnění rozsudku obdržel KORID LK v pátek 5. června. 

„Již druhé rozhodnutí brněnského krajského soudu nám dalo ve sporu s antimonopolním úřadem za pravdu. Kvůli tomu jsme více než rok nemohli zajistit výměnu odbavovacích zařízení v příměstských autobusech. V čí prospěch Úřad pro ochranu hospodářské soutěže opakovaně rozhoduje, ponechám na laskavém čtenáři,“ uvedl hejtman Martin Půta.

ÚOHS tehdy rozhodl, že výběrové řízení je v rozporu se zásadami transparentnosti o zadávání veřejných zakázek a zrušil jej. KORID LK se proti rozhodnutí ohradil a podal rozklad, který v dubnu loňského roku antimonopolní úřad zamítl.

„Argumenty antimonopolního úřadu byly pouze formální a netýkaly se přímo výběru nejvýhodnější nabídky. Stáli jsme si za tím, že ÚOHS nemusel zadávací řízení rušit celé, ale mohl nám pouze zakázat změnu dodavatele odbavovacího zařízení v průběhu plnění zakázky. Nezbývalo nám proto nic jiného, než v červnu 2019 podat proti rozhodnutí předsedy ÚOHS žalobu,“ doplnil Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Krajský soud v Brně dospěl k závěru, že je žaloba důvodná a svým rozhodnutím vrátil celou záležitost k dalšímu řízení antimonopolnímu úřadu, který je také povinen zaplatit náhrady soudních nákladů ve výši 3.000 korun. Proti tomuto rozsudku lze podat kasační stížnost.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky