Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kraj vybral firmu, která opraví silnici z Výpřeže do Podještědí. Už bez úplné uzavírky

20. 10. 2021

Rekonstrukce významné dopravní tepny, silnice číslo III/2874, která vede z Krajské metropole přes Ještěd, pokračuje. První etapa z libereckého Horního Hanychova na Výpřež je již hotová. Nyní bude pokračovat obnova úseku z Výpřeže do Světlé pod Ještědem. Kraj vybral firmu, která stavbu provede.

„Hodnotilo se podle nejnižší ceny. Z šesti přihlášených firem vyhrála liberecká společnost Integra stavby,“ prohlásil Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy. Firma nabídla částku 96.844.331,28 korun bez DPH.

Začít stavět by se mělo nejpozději v dubnu příštího roku a hotovo by mělo být v květnu roku následujícího. Kraj obdrží dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Na rozdíl od rekonstrukce předchozí části silnice tentokrát práce nepřinesou celkovou uzavírku, jednosměrnou dopravu budou řídit semafory.

„Předchozí uzavření frekventované silnice v úseku směrem na Výpřež přineslo komplikace zejména obyvatelům z Podještědí, kteří jezdí do Liberce za prací, k lékaři nebo do škol. Museli využívat objízdnou trasu, která je téměř dvakrát delší. Znamenalo to také velké náklady na zajištění autobusové dopravy. Tuto situaci už jsme opakovat nechtěli. Proto byla součástí zadání podmínka, že provoz nebude během rekonstrukce uzavřen zcela, ale bude v určitém režimu umožněn,“ řekl hejtman Martin Půta.

Při rekonstrukci silničáři nejenže odstraní horní vrstvy asfaltu, ale zároveň na řadě míst upraví podloží, vybudují odvodňovací systém a postaví nové opěrné zdi. Vozovka se rozšíří minimálně na sedm metrů a doplní ji svodidla a nové dopravní značení. Úpravami projdou též křižovatka na Výpřeži a křížení se silnicí číslo III/27246, která vede na Křižany. „Zvýší se tím bezpečnost řidičů, cyklistů i chodců. Dojde i k úpravě nástupišť pro autobusy veřejné linkové dopravy,“ poznamenal Sviták.

Z nedávné aktualizace analýzy stavu dopravy na území Libereckého kraje vyplývá, že se stav krajských silnic postupně zlepšuje. „Jsem za to rád. Oproti předcházejícímu období, kdy činila průměrná známka komunikací II. a III. třídy 3,11, jsme se posunuli na hodnotu 3,0,“ konstatoval statutární náměstek Sviták.

Tuto a další rekonstrukce silnic může Liberecký kraj provádět právě s pomocí evropských peněz. Díky evropskému Integrovanému regionálnímu operačnímu programu již bylo možno například vybudovat severozápadní obchvat Zákup, zrekonstruovat silnici číslo II/270 v Jablonném v Podještědí, část silnice číslo II/273 z Oken po hranici kraje, okružní křižovatky v ulicích Brodská a Bořkovská v Semilech, silnici číslo II/293 v Jilemnici, silnici číslo II/610 z Turnova na hranici kraje a zrevitalizovat Žižkovu ulici v Jilemnici.

S využitím evropských dotací kraj zrekonstruuje například silnici II/292 z Benešova u Semil po křižovatku se státní silnicí I/14 či silnici III/27246 v Křižanech.

V loňském roce kraj vynaložil na rekonstrukce silnic 928 milionů korun včetně státních a evropských dotací. Na letošek má na tyto účely zhruba o čtvrt miliardy méně než v loňském roce: kromě 201 milionů korun z vlastního rozpočtu a státní dotace ve výši 150 milionů má kraj také peníze z evropských fondů, a to zhruba 350 milionů korun.

Od roku 2006 do letoška uvolnil kraj na údržbu svých silnic 4,7 miliardy korun. Do oprav a rekonstrukcí včetně státních a evropských dotací putovalo za tutéž dobu 9,1 miliardy.

IROP + Min. místní rozvoj

 

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419

dfagad

Zadejte text