Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj zveřejnil aktualizovanou analýzu stavu dopravy, kvalita silnic v regionu se zlepšuje  

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 06. 10. 2021 10:49
  • Doprava

Sdílet článek

Z již 19. aktualizace Analýzy stavu dopravy na území Libereckého kraje vyplývá, že se postupně zlepšuje stav krajských silnic a rozšiřuje síť cyklostezek. Kraj dokument vydává, aby zhodnotil stav komunikací, dopravní obslužnost a financování.

„Jsem rád, že se postupně zlepšuje stav krajských silnic. Oproti předcházejícímu období, kdy činila průměrná známka komunikací II. a III. třídy 3,11, jsme se posunuli na hodnotu 3,0,“ uvedl Jan Sviták, statuární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Příklady oblastí, které analýza hodnotí:

  1. Dopravní obslužnost

Od změny jízdních řádů v prosinci 2019 zajišťuje dopravní obslužnost v oblasti Liberecko vnitřní dopravce Libereckého kraje – společnost ČSAD Liberec, a.s. „Vnitřní dopravce vyjede také na Českolipsku, a to od 12. prosince letošního roku,“ dodal Sviták.

Negativní dopad pandemie koronaviru se promítl i do financování dopravní obslužnosti. „V důsledku covidových opatření a úbytku cestujících ve veřejné dopravě došlo mezi roky 2019 a 2020 k poklesu dosažených výnosů o 56 milion korun,“ vysvětlil Sviták.

Náklady na zajištění dopravní obslužnosti Libereckého kraje vzrostly meziročně mezi lety 2019 a 2020 o 170 milionů korun. Do toho se kromě dopadu poklesu výnosů do výše kompenzace promítlo i navýšení ceny dopravního výkonu na základě nově uzavřených smluvních vztahů.

  1. Stav krajských silnic a mostů

vozovky na silnicích II. a III. třídy 2019/2020:

Silnice II. třídy (2019/2020):

Výborný                     +22 km

Dobrý                          +6 km

Vyhovující                  +13 km

Nevyhovující              -13 km

Havarijní                    -30 km

 

Silnice III. třídy (2019/2020):

Výborný                      +6 km

Dobrý                          +9 km

Vyhovující                  +5 km

Nevyhovující              0 km

Havarijní                    -22 km

 

mosty 2019/2020:

1.                   -3

2.                  +2

3.                  +3

4.                 -16

5.                  -5

6.                 +15

7.                   0

  1. Cyklodoprava

Cyklodopravu Liberecký kraj dlouhodobě systematicky podporuje. V roce 2018 činila částka na stavby tohoto typu 5 milionů korun, stejné peníze pak v témže roce připravil kraj na projektovou přípravu. Roku 2019 kraj vynaložil na cyklodopravu 20 milionů a vloni podpořil projekty v této oblasti částkou 25 milionů korun.

Aktuální verze analýzy stavu dopravy je k dispozici zde: https://silnicni-hospodarstvi.kraj-lbc.cz/Dokumenty-odboru-dopravy/analyza-stavu-dopravy-na-uzemi-libereckeho-kraje-aktualizace-2021

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky