Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Letní turistické vlaky budou jezdit i příští rok, připravuje se nové spojení do Českého ráje

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 11. 08. 2016 15:21
  • Doprava

Sdílet článek

Letní turistické vlaky se v Libereckém kraji těší velké oblibě. Jak přímé spojení z Liberce do Doks, které je letos v provozu poprvé, tak cyklovlak z Liberce do Kořenova jsou turisty a výletníky hojně využívány. Liberecký kraj je proto objedná i pro příští letní sezónu. Zaveden bude i zcela nový spoj, do oblasti Českého ráje. Resort dopravy o podmínkách již s dopravci vyjednává, aby byla nabídka spojení zapracována do nových jízdních řádů 2016/2017.

Do oblíbené rekreační oblasti k Máchovu jezeru míří přímý turistický vlak „Mácháč“ z Liberce o víkendech a svátcích od 25. června, jezdit sem bude do konce srpna. Je provozovaný dopravcem Die Länderbahn GmbH DLB, který na trasu nasazuje moderní bezbariérové klimatizované vozy Siemens Desiro. „Při příznivém počasí vlakem jede více než stovka cestujících. Využívají ho také cyklisté, i když je počet míst pro kola omezen. Oproti běžným spojům je ve vlaku odlišné složení cestujících, převažují zejména rodiny s dětmi, které zřejmě jízdu vlakem plánují jako součást svého výletu, kam by jinak nejspíš jely autem,“ hodnotí Pavel Blažek, jednatel společnosti Korid LK, která je koordinátorem veřejné dopravy v Libereckém kraji.

Také do oblasti Kořenovska jezdí pravidelné letní spojení. Cyklovlak společnosti České dráhy, a. s. je v provozu od června do září každou sobotu. Využíván je jako spoj, který posiluje kapacitu s možností přepravy jízdních kol. Z vlakového nádraží v Liberci na trasu vyjíždí v 9:05, přičemž v Tanvaldu vytváří těsnou přestupní návaznost, tak aby mohli přistoupit i cestující z rychlíku z Prahy. „Podle prováděných sčítání je nejvyšší zájem turistů o dopravu o sobotách. V minulosti se občas stávalo, že se cestující do přeplněných pravidelných vlaků v nácestných zastávkách již nevešli, což se zavedením posilového spoje změnilo,“ říká Pavel Blažek.

Vzhledem k tomu, že se cyklovlak  zpátky z Kořenova do Liberce vrací bez cestujících, chce jej Liberecký kraj využít a rozšířit tak o turistické spojení. Nové turistické spojení by mohlo vést po trase Kořenov - Tanvald - Železný Brod - Turnov - Rovensko pod Troskami. Zpět se bude souprava vlaku vracet z Rovenska pod Troskami přes Turnov do Liberce, a posílí tak dnešní spojení sezónních vlaků. „Byla by škoda nevyužít další možnosti, jak se bez přestupů a pohodlně dostat vlakem do vyhledávané a oblíbené oblasti, kterou Český ráj je. Cyklovlak by měl z Kořenova odjíždět o letních sobotách asi v 11:15. Z Rovenska do Liberce by odjížděl cca v 15:00 hodin,“ uvádí k chystané novince krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník.

„Cyklovlak nám přijde jako ideální řešení, jak lidem ještě více zpřístupnit Český ráj. Věřím, že i o nové spojení bude zájem a naváže na úspěch přímého turistického vlaku do Sklářské Poreby a do Doks,“ dodává také hejtman LK Martin Půta.

Náklady na provoz výletních vlaků jsou ročně odhadovány na zhruba 640 tis. Kč. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky