Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Letošní Evropský týden mobility je zaměřen na zvýšení kvality dopravy ve městech

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 15. 09. 2015 15:10
  • Doprava

Sdílet článek

Stále více Evropanů je při dojíždění za prací stresováno. Řešení však existuje. V podobě alternativních způsobů dopravy. Ty mohou být rychlejší a méně stresující, přesto však levnější a bezpečné. Na vše důležité o dopravě se zaměří akce „V Liberci jezdíme bezpečně“, kterou v rámci Týdne mobility organizuje Policie ČR společně s Týmem silniční bezpečnosti, Libereckým krajem, statutárním městem Liberec a dalšími partnery. Uskuteční se na libereckém náměstí Dr. E. Beneše v úterý 22. září od 9 do 17 hodin.

Čím dál více obyvatel Evropské unie pociťuje problémy způsobené stále intenzivnější dopravou ve městech a jejich okolí. Podle průzkumu způsobují v řadě evropských metropolí problémy spojené s dojížděním za prací více stresu než práce sama. Většina respondentů dokonce uvádí, že návštěva zubního lékaře je pro ně příjemnějším zážitkem než každodenní cestování do zaměstnání. Navíc třetina dotazovaných tvrdí, že se situace zhoršuje.

Problém je natolik palčivý, že se mu věnuje i Evropská komise. Od roku 2002 je proto v období od 16. do 22. září každoročně vyhlašován Evropský týden mobility, jehož hlavním smyslem je přimět obyvatele měst k zamyšlení, jak uvedenou situaci zásadně změnit k lepšímu. Jedná se o široké spektrum otázek – bezpečnost dopravy, ekologii, dopad dopravy na kvalitu mezilidských vztahů a také o problém dopravních zácp a problémů s nimi souvisejícími.

Sloganem letošního ročníku Evropského týdne mobility je „Choose. Change. Combine.“ Jinými slovy se jedná o pobídnutí městských obyvatel, aby zhodnotili dosavadní způsob své přepravy a zamysleli se nad možnými alternativami individuální automobilové dopravy. A ty Čechům nejsou cizí. „Průzkum provedený Evropskou komisí v roce 2013 jasně vypovídá o tom, že ve srovnání s evropským průměrem méně často usedáme do osobních automobilů a naopak více cestujeme prostředky hromadné dopravy. Rovněž tak ani chůze nám nedělá problémy a také nadprůměrně často jezdíme na bicyklech. Ostatně chůze a jízda na kole mohou být nejen rychlejší a levnější, ale hlavně přispívají ke zlepšení zdravotního stavu,“ upřesňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Byť to tak na první pohled nevypadá, cyklistika je v ČR velmi rozšířená. V českých domácnostech je na čtyři miliony jízdních kol. V současné době se u nás cyklistika podílí nemalými sedmi procenty na celkových přepravních výkonech, do roku 2020 se tento podíl může zvýšit až na jednu desetinu. A právem, neboť cyklistická doprava je plně konkurenceschopná do vzdálenosti 5 kilometrů. „Cyklisté jsou sice ve srovnání s cestujícími v automobilech ohroženější, nicméně tam, kde mají k dispozici odpovídající infrastrukturu, jezdí na bezpečných kolech a chovají se odpovědně k sobě i svému okolí, se dají očekávat výsledky výrazně příznivější,“ dodává za Policii ČR Vlasta Suchánková. Pozitivní přínos zodpovědné cyklistiky až dvacetkrát převažuje nad náklady spojenými s tragickými nehodami cyklistů. „Liberecký kraj v každém případě bude dlouhodobě podporovat alternativní způsoby cestování po městech, pozornost bude přirozeně věnována též bezpečné cyklistice,“ uzavírá Vladimír Mastník, člen rady Libereckého kraje pověřený vedením rezortu dopravy.

Počet obětí dopravních nehod lze významně snížit včasným přivoláním odborné pomoci a kvalitním poskytnutím laické první pomoci
Zdaleka ne všichni velmi vážně zranění při dopravních nehodách musejí zemřít. Odborníci se shodují, že poskytnutí kvalitní ponehodové péče může v ekonomicky vyspělých státech snížit počet usmrcených až o 25 procent. Přispět může doslova každý z nás. Až 12 procent vážně zraněných může být zachráněno, pokud budou včas dopraveni do nemocnice. Každý z nás by proto měl být schopen podat kvalitní laickou první pomoc a včas přivolat zdravotníky. Lidé bývají ochotni pomoci, nicméně často se bojí, že postiženým naopak ublíží. Zásady, jak účinně pomoci, jak přivolat odbornou pomoc a jak komunikovat se záchranáři, přitom nejsou nijak složité. Pravda, je dobré si je čas od času připomenout. Vhodnou příležitostí může být akce, jež se bude konat 22. září na libereckém náměstí Dr. E. Beneše, a to od 9 do 17 hodin. Přítomni budou zdravotníci, hasiči, policisté, Tým silniční bezpečnosti i Český červený kříž. Všichni jsou připraveni zodpovědět široké spektrum dotazů a předvést, jak si prakticky poradit v případě nouze. Akci pořádá Policie ČR společně s Libereckým krajem, statutárním městem Liberec, Týmem silniční bezpečnosti, Českým červeným křížem a dalšími partnery.

Veškeré informace o akci najdete na webu: http://www.bezpecne-ops.cz/news/757/tyden-bezpecnosti-v-libereckem-kraji.html

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky