Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj bude společně s Ústeckým krajem žádat u vlády odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže

12. 08. 2020

Rada Libereckého kraje na svém včerejším jednání schválila připojení se k návrhu Ústeckého kraje na odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a přípravě systémové reformy rozhodovacích mechanismů v rámci ÚOHS. Výzvu předá kraj vládě ČR.

„Jsme dlouhodobě znepokojeni přístupem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a jeho stávajícího předsedy v oblasti přezkumu veřejných zakázek. Jejich postupy vykazují znaky svévole, nepředvídatelnosti, nezávislosti a nestrannosti. Tím způsobují neúměrné průtahy v procesu zadávání veřejných zakázek a zadavatelům tak brání poptávat to, co potřebují,“ vysvětlil důvod postupu kraje hejtman Martin Půta. „Výzvu budeme směřovat přímo k vládě, aby návrh na odvolání předsedy ÚOHS podala prezidentu republiky. Náš názor podporuje také krajský soud v Brně, který nám ve dvou případech dal za pravdu a označil rozhodnutí ÚOHS a jeho předsedy za nezákonné,“ doplnil hejtman. 

„Vedení obou krajů podporuje názor Transparency International a dalších organizací, že je nutné, aby byla omezena současná nadměrná koncentrace rozhodovacích pravomocí v rukou předsedy Petra Rafaje. Požadujeme vytvoření systémové pojistky minimalizující možný vliv předsedy ÚOHS na rozhodování prvostupňového orgánů a omezení současné nadměrné koncentrace rozhodovacích pravomocí předsedy v odvolacím řízení. To by dle našeho názoru měl zajišťovat vícečlenný rozhodovací orgán ÚOHS,“ uvedl Půta.

Zastupitelstvo Ústeckého kraje na svém červnovém jednání jednomyslně schválilo znepokojení nad jednáním ÚOHS a jeho předsedy v oblasti přezkumu veřejných zakázek. Zastupitelé Libereckého kraje se tomuto tématu budou věnovat na srpnovém zasedání. Liberecký kraj kvůli průtahům a nesprávným závěrům Úřadu pro hospodářskou soutěž, které neměly oporu v zákoně, musel řešit několik nestandardních situací v regionální autobusové dopravě (Výběr dopravců pro uzavření smluv o veřejných službách v přepravě cestujících ve veřejné linkové osobní dopravě k zabezpečení stanoveného rozsahu dopravní obslužnosti Libereckého kraje pro období 2014-2024, Nákup akcií ČSAD Liberec, a.s. a Zrušení zadávacích řízení „Odbavovacích zařízení IDOL “KORID LK“). Liberecký kraj také uspěl se správní žalobou proti ÚOHS u krajského soudu v Brně. Hejtman Martin Půta opakovaně a veřejně kritizuje postupy ÚOHS pod vedením jeho předsedy Petra Rafaje a například již na tiskové konferenci Libereckého kraje dne 28. 5. 2020 jej vyzval k odstoupení z funkce.

 

 

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324

dfagad

Zadejte text