Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj chce dostavět jeden z posledních úseků na cyklotrase Odra–Nisa

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 04. 09. 2019 00:00
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

Liberecký kraj má velký zájem o dobudování jednoho z posledních úseků na trase z Liberce do Hrádku nad Nisou na dálkové páteřní cyklotrase Odra–Nisa. Podá proto první žádost o dotaci na výstavbu cyklotrasy ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Stěžejním úsekem je lokalita „U Hrabarů“ v Chotyni. Předpokládané náklady na výstavbu dosahují 18,8 milionu korun. Podání žádosti musí ještě schválit zastupitelstvo kraje. Po dokončení úseku bude cyklotrasu spravovat obec Bílý Kostel nad Nisou.

„Budeme usilovat o získání finančních prostředků ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Úsek je sice dlouhý jen 796 metrů, ale v lokalitě „U Hrabarů“ v Chotyni je složitý terén. Skalní masiv a vodní elektrárna komplikují majetkoprávní vypořádání. Stavba proto bude finančně náročná a je mimo rozpočtové možnosti obce Bílý Kostel nad Nisou,“ uvedl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek. 

Vlastník vodní elektrárny neumožnil výstavbu cyklotrasy na svých pozemcích, proto povede trasa skalním zářezem. Projektant musel vzít v potaz i možné poškození elektrárny vlivem otřesů při trhacích pracích během výstavby. I přes veškerá úskalí ale projekt splňuje všechny požadavky českých státních norem a podmínek SFDI.

Celkové náklady na výstavbu cyklotrasy činí 18.863.636 korun, z toho 4.879.147 korun jsou neuznatelné výdaje a spoluúčast Libereckého kraje. Termín pro podání žádostí je 22. října 2019. K rozhodnutí o přidělení dotace by mělo dojít v únoru roku 2020. Kraj již projektovou dokumentaci konzultoval na SFDI.

„Oslovili jsme také Lesy ČR, které vlastní část úseku cyklotrasy mezi Machnínem a Andělskou horou. Chceme najít společného řešení, které pomůže opravit povrch cyklostezky v této lokalitě,“ uzavřel náměstek Sviták.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky