Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj letos podpoří projekty BESIPu téměř čtyřmi miliony

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 08. 02. 2023 12:26
  • Doprava

Sdílet článek

Více než třemi a půl milionem korun podpoří Liberecký kraj ze svého rozpočtu koncepci prevence v oblasti bezpečnosti provozu na silnicích BESIP aneb Bezpečnost silničního provozu. Schválili to na svém zasedání krajští radní, nyní zamíří materiál ke schválení do zastupitelstva kraje.

„Přes všechna opatření stále často umírají často na silnicích nevinní lidé. Dopravní výchovu proto Liberecký kraj dlouhodobě systematicky podporuje. Za uplynulých šest let jsme na  činnost v rámci BESIPu přispěli více než dvaceti miliony korun,“ prohlásil Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Smluvně vázané a rozpočtem kryté jsou tři oblasti. První je náklady na zajištění koordinátora BESIPu, které na letošek činí 462 tisíc korun. Druhou je podpora dopravní výchovy na dětských dopravních hřištích dopravních hřištích.

 „Jde o dotace ve výš deset tisíc korun, které přísluší provozovatelům dopravních hřišť v případě, že počet žáků, kteří se zúčastní zkoušky na průkaz cyklisty, nepřesáhne 100. Pokud je počet žáků u zkoušky vyšší než 100, obdrží provozovatel k oněm deseti tisícům ještě dotaci ve výši sto korun za každého dalšího žáka, který se zkoušky zúčastní. Předpokládané náklady na dotace na podporu dopravní výchovy na rok 2023 činí 420 tisíc korun,“ řekl Sviták.

Třetí oblastí je doprava žáků 4. tříd základních škol na výuku dopravní výchovy na dětských dopravních hřištích na základě smluv uzavřených na dobu neurčitou s dopravci. Díky tomu, že kraj dopravu dětí na dopravní hřiště zajišťuje, je jejich účast na výuce dopravní výchovy dlouhodobě přes 90 procent. Například v roce 2003 se jich účastnilo pouze 55 procent,“ dodal Sviták. Očekává se, že náklady na dopravu žáků 4. tříd letos vyjdou na 650 tisíc korun.

Rozpočtem krytých, leč nevázaných smlouvami je dalších několik oblastí činnosti BESIPu. Podpora oblastních, okresních kol dopravní soutěže mladých cyklistů a příprava krajského kola bude sát 60 tisíc korun. Náklady na podporu ostatní dopravní výchovy, například dnů s dopravní výchovou v mateřských a základních školách či seminářů pro středoškoláky by měly činit 681 tisíc korun.

Zajištění kurzů pro mladé a začínající řidiče, pro motocyklisty a semináře pro učitele autoškol by letos měly činit 568.700 korun Odborné konzultace, přípravy podkladů pro tiskové zprávy a infografik se oceňují na 280 tisíc korun. Dalšími položkami jsou expozice a prezentace dopravní bezpečnosti na veřejných akcích včetně nákupu reflexních materiálů, tisk informačních materiálů a výroba her pro dopravní výchovu. Předpokládané náklady na zajištění prezentace dopravní bezpečnosti pro veřejnost činí 550 tisíc korun.

 

Náklady BESIP v Libereckém kraji

období

rozpočet

2017

2.792.000 Kč

2018

2.792.000 Kč

2019

3.617.000 Kč

2020

3.672.000 Kč

2021

3.672.000 Kč

2022

3.672.000 Kč

2023

3.672.000 Kč

 

 

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky