Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj potrápila ledovka

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 16. 11. 2016 11:05
  • Doprava

Sdílet článek

V úterních odpoledních hodinách zasáhla území Libereckého kraje ledovka. Největší komplikace v dopravě způsobila na území měst Liberce a Jablonec nad Nisou.

Déšť a mrznoucí déšť začal postupovat přes území Libereckého kraje po 14 hodině „U ledovky je velmi složité odhadnout přesně na jakém území a v jakém čase nastane,“ vysvětluje Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK a.s., která má na starosti zimní údržbu krajských silnic na území Libereckého kraje. Ledovka způsobila největší komplikace v dopravě na území měst Liberec a Jablonec nad Nisou, ale postihla i další části Libereckého kraje.

Lokality, kde byla nejvíce problematická sjízdnost:

Českolipsko:      
III/26320 Polevsko – Kytlice
III/2639 Nový Oldřichov – Kamenický Šenov

Liberecko:          
III/2716 Horní a Dolní Sedlo
III/2715 Dolní Suchá
II/592 Kryštofovo údolí
III/2784 a III/27246 Ještěd – Křižany – Hoření Paseky
III/2789 Rašovka (Liberec Šimonovice – Proseč pod Ještědem)
III/29020 Liberec Starý Harcov – Česká Chalupa
III/27243 Jitrava – Zdislava

Jablonecko:       
III/29022 Rudolfov (Česká Chalupa) - Bedřichov
III/2876 Rádlo

Semilsko:            
III/28626 a III/28624 Benecko - Mrklov
III/29058 Vysoké nad Jizerou

Změna počasí proběhla velmi rychle, během několika minut se méně frekventované silnice proměnily v jedno velké kluziště. První vozidla zimní údržby vyslali dispečeři do terénu již ve 14 hodin. V jednu chvíli jezdilo ve večerních hodinách na území Liberce a Jablonce 10 sypačů. „Bohužel i pro naše řidiče platí stejné fyzikální zákony a minimálně 3 vozidla nám skončila v důsledku silně namrzlé vozovce mimo komunikaci. Snad největší problém byl právě kvůli zapadlému sypači a neprůjezdné komunikaci v úseku mezi Českou Chalupou a Maliníkem na komunikaci III/29022 spojující Liberec a Bedřichov. Vyproštění sypače a následné zprůjezdnění komunikace trvalo přibližně 2 hodiny,“ doplňuje Šén.

V průběhu noci a v dalších dnech by se mělo postupně oteplovat, ale i přesto silničáři upozorňují řidiče na možnost tvorby lokálního náledí zejména v ranních hodinách.

Poznámka:
Ledovka je klimatický jev, při kterém mrznoucí déšť nebo mrholení dopadá na zem nebo jiný povrch s teplotou nižší než 0 st. C

Kontakt pro média:
Ing. Petr Šén
předseda představenstva, generální ředitel
tel. 725 855 299
petr.sen@silnicelk.cz

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky