Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj při záměru koupit akcie autobusového dopravce nepochybil, rozhodnutím to potvrdil Krajský soud v Brně

28. 05. 2020

V roce 2017 rozhodl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), že Liberecký kraj nesmí nakoupit akcie dopravců napřímo bez vyhlášení veřejné zakázky. Podáním správní žaloby se Liberecký kraj proto předloni obrátil na Krajský soud v Brně. Ten 27. května rozhodl, že se ÚOHS musí zabývat nákupem akcií znovu.

„Rozhodnutí Krajského soudu v Brně vítám. Znamená to, že antimonopolní úřad jednoznačně pochybil v posuzování našeho záměru zakoupit akcie dopravní společnosti a tím mít stoprocentní kontrolu nad penězi, kterými krajskou dopravu dotujeme,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Liberecký kraj podal správní žalobu ke Krajskému soudu v Brně 21. srpna 2018. Reagoval tak na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v záležitosti majetkové účasti kraje ve společnosti zajišťující autobusovou dopravu.

„Žalobu zpracovali odborníci, jelikož se jednalo o zásadní otázku s dopadem na vztahy mezi samosprávami a obchodními společnostmi. Jsem rád, že nám brněnský soud dal za pravdu a v podstatě sděluje, že jsme při záměru nakoupit akcie společnosti ČSAD Liberec nepostupovali nezákonně,“ doplnil Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dlouhodobě ztěžuje naši snahu založit vlastního poskytovatele dopravních služeb. Všechny kroky, které v čele s jeho předsedou Petrem Rafajem učinil, měly zřejmě jediný cíl, a to na již tak úzkém trhu autobusových dopravců v České republice zvýhodnit pouze jednoho z nich. Žádám proto okamžité odstoupení pana Rafaje z funkce,“ řekl hejtman Půta.

Liberecký kraj investuje do zajištění autobusové dopravy ročně přes 300 milionů. Nákupem akcií společnosti ČSAD Liberec kraj usiloval o založení vlastního dopravce, která by autobusovou dopravu v regionu zajišťoval.

 

 

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 485226307

dfagad

Zadejte text