Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj ukončil další rekonstrukce krajských silnic

10. 10. 2018

Kraj pokračuje v rekonstrukcích krajských silnic. V současné době dokončil opravu silnice III. třídy v Horce u Staré Paky, mezi Horní Řasnicí a Jindřichovicemi pod Smrkem či na trase Líšný–Vrát–Koberovy. Mezi další rekonstruované silnice patří úsek Slaná–Světlá, Frýdštejn–Voděrady–Ondříkovice či silnice II. třídy na trase Tuhaň – hranice kraje.

Během října letošního roku budou vypsány zakázky na zhotovitele opravy sesuvu silnice II/283 Libštát a mostu na silnici III. třídy ve Frýdlantu–Větrově. Rekonstrukce by měly být dokončeny v roce 2019.

Rada kraje rozhodla o výběru zhotovitele opravy silnice II/286 Dolní Vítkovice – Na Starém Mlýně. Předmětem je rekonstrukce silnice II/286 podél nově budovaného chodníku, jehož investorem je obec Vítkovice v Krkonoších. Délka opravovaného úseku vozovky je 1.300 metrů. Rekonstrukce bude zahájena na jaře roku 2019. Celková cena nepřesáhne částku 8,1 milionu korun.

„Liberecký kraj letos dokončil opravy 34 silnic z celkového počtu 48. Finanční prostředky na rekonstrukce vyčlenil kraj ze svého rozpočtu a využil též dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury,“ dodal náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek Marek Pieter.

Kraj pro letošní rok získal dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) ve výši 178 milionů korun. Ke konci září letošního roku již kraj 167 milionů korun vyčerpal. „Liberecký kraj je nejaktivnějším krajem v rámci České republiky v čerpání dotace ze SFDI. Včetně plánovaných evropských dotačních prostředků a vlastních dotačních prostředků plánuje kraj letos investice do krajských silnic za zhruba 923 milionů korun,“ dodala statutární náměstkyně hejtmana pro resort ekonomiky, správy majetku a informatiky Jitka Volfová.  

Kraj pokračuje i v projekční přípravě u dalších havarijních úseků silnic a mostů. Nově rada kraje rozhodla o účelovém příspěvku ve výši 10 milionů korun na zahájení další projekční přípravy na silnicích II. a III. třídy. Rekonstrukce by měly být dokončeny v letech 2020–2021. Závisí to na získání povolení k zahájení stavebních prací.

Seznam úseků, na kterých bude zahájena projekční příprava:

- silnice II/286 Vítkovice, rekonstrukce silnice a opěrné zdi,

- silnice III/2955 Horní Branná,

- silnice III/29057 Paseky nad Jizerou,

- silnice III/2834 Sekerkovy Loučky,

- most č. 283-004 přes umělé zatopení prostoru u Tatobit pod skalou,

- most č. 284-009 u čp. 96 Nová Ves nad Popelkou,

- most č. 2951-2 přes Jílovku v Martinicích v Krkonoších,

- most č. 29058-3 Jablonec nad Jizerou,

- most č. 28621-1 Víchová nad Jizerou,

- most č. 26845-3 Nový Bor, Pihel,

- silnice II/290 rekonstrukce odvodňovacího zařízení Souš,

- silnice III/2784 Starý Dub – Světlá,

- silnice III/2907 Mníšek, Fojtka,

- silnice III/2832 zabezpečení silnice Rakousy,

- silnice II/268 Zákupy od náměstí po křižovatku s III/26834

Pro efektivnější údržbu silnic II. a III. třídy v majetku Libereckého kraje připravuje kraj prostřednictvím společnosti SILNICE LK, a.s. instalaci 8 kusů meteostanic na krajské silniční síti. Snahou kraje je, aby meteostanice neinformovaly pouze pracovníky správy a údržby silnic o aktuálním počasí, ale i řidiče prostřednictvím proměnného dopravního značení. „V současné době má kraj v provozu pouze dvě meteostanice, konkrétně na silnici III. třídy v Horním Polubném a na silnici II. třídy ve Studenci,“ dodal Pieter.

Seznam lokalit navržených pro umístění meteostanic:

- meteohláska Maliník,

- meteohláska Křižany,

- meteohláska Osečná,

- meteohláska Libíč,

- meteohláska Heřmanice,

- meteohláska Roudnice,

- meteohláska Tuhaň,

- meteohláska Helkovice

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307

dfagad

Zadejte text