Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Lze zasílat připomínky k Strategii cyklodopravy  v Libereckém kraji pro období 2021+ 

21. 12. 2020

Resort dopravy předkládá k připomínkování návrh nové Strategie rozvoje cyklodopravy v Libereckém kraji pro období 2021+ (dále jen „Cyklostrategie“). Dokument najdete na tomto webovém odkazu: https://doprava.kraj-lbc.cz/page254/cyklodoprava-v-libereckem-kraji/strategie-rozvoje-cyklodopravy-v-libereckem-kraji-pro-obdobi-2021

Pokud budete chtít koncepční dokument připomínkovat, použijte prosím přiloženou tabulku pro vaše připomínky a odešlete ji v termínu do 5. 2. 2021 na emailovou adresu iveta.moravcova@kraj-lbc.cz . Přípomínky budou posouzeny a vypořádány a zpětně i zveřejněny na webu LK.

Nová Cyklostrategie je tak nejen zaměřena na podporu cyklistické dopravy, ale vede města a mikroregiony k tomu, aby cyklistickou dopravu neřešila izolovaně, ale naopak integrovaně společně s dalšími druhy dopravy, a především jednotně v rámci integrovaného strategického dokumentu příslušného regionu.

Nová Cyklostrategie dává důraz na optimalizaci sítě cyklistických tras na území Libereckého kraje, na kterou je třeba pohlížet jak z pohledu charakteristiky jednotlivých druhů cyklistické dopravy, Naopak jen okrajově se Cyklostrategie zabývá otázkou marketingu, což se dotkne výrazně i návrhové části. Společným jmenovatelem této sítě je vybudování bezpečné cyklistické infrastruktury. 

Druhou významnou charakteristikou nové Cyklostrategie je vyzdvižení potenciálu cyklistické dopravy v kontextu dojížďky do zaměstnání či do škol. Navrhované cyklotrasy se tak budou zaměřovat zejména na tento rozměr. Díky tomu je cyklistická doprava představena jako alternativní druh dopravy k individuální automobilové dopravě, a to v kontextu nových trendů městské mobility.

Důležitou kapitolou dokumentu je SWOT analýza, která shrnuje silné a slabé stránky a ukazuje příležitosti a hrozby.

V Libereckém kraji je evidováno celkem 45 projektů v různém stupni projektové připravenosti (dokumentace pro územní rozhodnutí, dokumentace pro stavební povolení, připraveno k realizaci), díky kterým by bylo možné vybudovat 93 km nových cyklistických komunikací. Předpokládané náklady činí 670 mil. Kč (vč. nákladů na dokončení projektové přípravy).

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324

dfagad

Zadejte text