Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Na Českolipsku letos vyjedou autobusy ČSAD Liberec, kraj rozšíření služeb vnitřního dopravce podpoří celkem 82 miliony

17. 03. 2021

Regionální autobusovou dopravu na Českolipsku zajistí od letošního prosince autobusy společnosti ČSAD Liberec. Krajští radní na svém včerejším jednání schválili příplatek do vlastního kapitálu mimo základní kapitál společnosti Autobusy LK ve výši 60 milionů korun. Celkově kraj podpoří nákup autobusů a přípravu zázemí dopravce v regionu do roku 2023 dohromady 82 miliony. Příspěvek kraj vloží nadvakrát, a to letos a napřesrok.

„Převzetí autobusové dopravy na Českolipsku je dalším krokem, který zajistí kontrolu kraje nad náklady na veřejnou autobusovou dopravu. Příplatkem do vlastního kapitálu vnitřního dopravce podpoří Liberecký kraj pořízení nových autobusů, posílení personálních kapacit a zajištění technického zázemí. Kraj investuje do svého majetku a dlouhodobě bude šetřit na provozu a nákladech,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Konkrétní podoba financování ze strany kraje je následující. Letos to bude 68 milionů korun jako spoluúčast na nákup nových autobusů, servisní zázemí, zajištění řidičů a přípravné provozní náklady. V roce 2023 pak Liberecký kraj vloží do společnosti ČSAD Liberec 13,2 milionu na nákup dalších autobusů. Na zajištění oblasti Českolipska bude potřeba 70 vozidel a přes 100 řidičů.

„Neustálá obnova vozového parku, tak aby byl co nejmodernější a splňoval veškeré bezpečnostní požadavky, je pro nás i nadále prioritou. Navíc kraj nakupuje nové autobusy velmi efektivně, a to pod jejich obvyklou pořizovací cenou,“ vysvětlil Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy. „Společnost ČSAD Liberec uzavřela v roce 2017 smluvní vztah s dodavatelem autobusů za podmínek, které jsou prokazatelně velmi výhodné oproti běžným cenám na trhu. Tato smlouva byla před akvizicí majoritního podílu prověřena v rámci Due dilligence.“

Společnost ČSAD Liberec zajištuje od roku 2019 dopravu na Liberecku v rámci desetileté smlouvy. V oblasti Českolipska nyní jezdí v rámci dvouletého smluvního vztahu autobusy ČSAD Česká Lípa. Vnitřní dopravce ČSAD Liberec tam začne po již dřívějším rozhodnutí zastupitelstva kraje působit od poloviny prosince letošního roku. Myšlenku zřídit vlastního dopravce a získat plnou kontrolu nad cenou dopravního výkonu prosazuje Liberecký kraj již od roku 2016, a to na základě zkušeností s veřejnými soutěžemi a jejich výsledky.  

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419

dfagad

Zadejte text