Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na dopravní obslužnost Libereckého kraje přispějí obce i příští rok ve stejné výši jako dosud

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 21. 10. 2015 11:15
  • Doprava

Sdílet článek

Rada Libereckého kraje na svém zasedání 20. října schválila smlouvy o spolupráci při zajištění dopravní obslužnosti Libereckého kraje pro rok 2016. Uzavřeny budou mezi Libereckým krajem a všemi jeho obcemi, s výjimkou statutárního města Liberec. Současně rada kraje odsouhlasila zachování stávající výše příspěvku ve výši 90 Kč na 1 obyvatele.

„Tento systém je založen na principu solidarity mezi obcemi a funguje již čtrnáctým rokem. Liberecký kraj každoročně vynakládá cca 210 mil. Kč na autobusovou dopravu a zhruba 290 mil. Kč na železniční dopravu. Obce Libereckého kraje na dopravní obslužnost přispívají podle počtu obyvatel, dohromady se jedná o částku cca 25 mil. Kč,“ říká radní pro dopravu Vladimír Mastník s tím, že na příspěvku na veřejnou dopravu se podílejí i někteří zaměstnavatelé. Na zajištění dopravy svých zaměstnanců pracujících na směny poskytují 6 mil. Kč. (Průmyslová zóna Jih, ABB, Trevos, IAC Zákupy, Grupo Antolin a s dalšími se jedná o případné spolupráci).

Smlouva se uzavírá se všemi obcemi Libereckého kraje kromě statutárního města Liberec, které prostřednictvím vlastního Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a.s. zajišťuje rozsáhlý systém městské hromadné dopravy (MHD) na území města autobusy i tramvajemi. Statutární město Liberec vynakládá značné finanční prostředky na úhradu ztráty spojené s provozem MHD, která je využívána i cestujícími z jiných obcí a je tak od platby těchto příspěvků osvobozeno. Města Jablonec nad Nisou, Česká Lípa a Turnov rovněž hradí ze svých rozpočtů MHD na svém území, proto je výše jejich příspěvku do systému dopravní obslužnosti Libereckého kraje ponížena oproti obcím, které z vlastních rozpočtů MHD nezajišťují.

V listopadu letošního roku budou orgány kraje schvalovat aktualizaci Plánu dopravní obslužnosti v kraji, na základě kterého bude jednáno s vybranými obcemi o jejich příspěvku na zajištění „nadstandardní“ dopravní obslužnosti nad rámec 90 Kč na obyvatele.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky