Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Na jaře příštího roku se cyklisté dočkají nového úseku na trase Odra–Nisa

17. 09. 2020

V pondělí 14. září začala kácením lesního porostu výstavba cyklotrasy Odra–Nisa v úseku Chotyně – Bílý Kostel nad Nisou. Celkové náklady dosahují 18.529.019,57 korun včetně DPH. Stavba je spolufinancována z dotace Státního fondu dopravní infrastruktury. Celková doba výstavby je 185 dní.

„Je to poprvé v historii, kdy Liberecký kraj vystaví nový úsek cyklotrasy. V úseku Bílý Kostel nad Nisou – Chotyně, v lokalitě známé jako „U Hrabarů“, povede cyklotrasa souběžně s umělým vodním tokem napájejícím malou vodní elektrárnu. Jsem rád, že se nám nakonec podařilo vypořádat se se složitými majetkoprávními poměry, které zpočátku projekt poněkud zdržely,“ uvedl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek. 

Trasa povede nad malou vodní elektrárnou po lesních pozemcích v úpatí vrchu Gronavka vytvořeného meandrem Lužické Nisy. Navazujícími úseky cyklotrasy projedou cyklisté po účelových pozemních komunikacích a polních cestách ve vlastnictví obcí Bílý Kostel nad Nisou a Chotyně. „Cyklotrasa povede v úseku Chrastava – Hrádek nad Nisou mimo stávající pozemní komunikace s motorovým provozem, a to je pro cyklisty určitě dobrá zpráva, neboť se mohou soustředit jen na svoji jízdu, a vyhnou se tak případným kolizím,“ dodal náměstek Sviták.

Na stavbu cyklostezky Liberecký kraj úspěšně zažádal o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Kraj obdrží finanční příspěvek ve výši ve výši 13.646.742 korun. Zbylé náklady uhradí ze svého rozpočtu. Celkem 796 metrů dlouhá stezka bude pro cyklisty obousměrná a zpevněná. Další výhodou bude její šířka, která přinese cyklistům prostor a pomůže jim udržet dostatečný bezpečnostní odstup vůči ostatním jezdcům na kole.

Na příští rok připravuje Liberecký kraj obnovu povrchu navazujícího úseku cyklostezky do centra obce Bílý Kostel nad Nisou. Dále ve spolupráci se sdružením obcí chystá kraj na rok 2021 podat žádosti do Státního fondu dopravní infrastruktury na úsek cyklostezky sv. Zdislavy z Bílého Kostela nad Nisou na Rozkoš podél stávající silnice I. třídy číslo 13.

 

SFDI

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419

dfagad

Zadejte text