Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na silnicích v Libereckém kraji zemřely od začátku roku tři osoby. Deset lidí se při nehodě těžce zranilo

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 16. 04. 2020 13:44
  • Doprava

Sdílet článek

V Libereckém kraji šetřila Policie ČR od ledna do března letošního roku 993 dopravních nehod. Oproti loňskému prvnímu čtvrtletí je jich evidováno o 96 méně, na druhou stranu narostl počet smrtelných nehod i těch, které skončily s těžkým zraněním. Srážka se zvěří zapříčinila přes dvě stovky případů, alkohol a drogy sehrály roli u více než padesátky dalších. Liberecký kraj společně s partnery pokračuje i přes současnou pandemii koronaviru v programech na podporu prevence bezpečnosti silničního provozu. Jedním z nich jsou motokurzy v Sosnové. Jiné aktivity jsou určeny dětem.

Život na silnicích letos vyhasl už 3 lidem, 10 osob bylo těžce zraněno. Další dopravní nehody si vyžádaly 188 lehce zraněných. „Letošní nelichotivá čísla souvisí tak trochu s loňským rokem, kdy jsme za první kvartál v našem kraji neevidovali žádnou usmrcenou osobu při dopravní nehodě. V kontextu posledních let to byl skutečně výjimečný výsledek,“ vysvětluje Jan Frieser, vrchní komisař Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Pozitivní čísla nepřinesly ani statistiky nehodovosti v rámci celé České republiky. Od ledna do března přišlo o život 103 lidí, což představuje meziroční nárůst o 15 obětí. Dohromady Policie ČR prošetřila 21 506 dopravních nehod.

Smutné prvenství mezi okresy s nejvážnějšími následky zaujímá Semilsko, kde za první tři měsíce došlo k 134 střetům. Zemřel při nich 1 člověk a další 4 se těžce zranili. Na Českolipsku došlo k 305 nehodám, které skončily s 5 těžkými zraněními. Okres Liberec eviduje 409 nehod, 2 úmrtí a 1 těžce poraněného. Na Jablonecku došlo k 145 kolizím, při kterých nikdo nezemřel a ani se těžce nezranil.

Počet dopravních nehod zaviněných řidiči motorových vozidel klesl meziročně o 77 na 756. Zvěř a domácí zvířata v policejní statistikách vedou žebříček příčin, za viníky jsou označena ve 204 případech. Řidiči nemotorových vozidel způsobili 9 nehod a chodci 7 dalších havárií. V 5 případech byla na vině závada pozemní komunikace. Požití alkoholu či drog může za 51 nehod, což je ve srovnání s předchozím rokem o 12 případů více. „Statistiky ukazují, že více jak dvacet procent nehod se stalo při strážce se zvěří. Řidiči musí být obezřetní zejména v označených úsecích, když cestují brzy ráno a večer mezi osmou hodinou a půlnocí. Příkladem nebezpečných míst v Libereckém kraji jsou úseky silnic II/268 na trase Mimoň – Ralsko, I/38 Zahrádky – Bezděz, I/9 Dubá – Jestřebí, nebo I/15 Stvolínky – Kravaře“ upozorňuje Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

Liberecký kraj a jeho partneři věnují zvýšení bezpečnosti silničního provozu trvalou pozornost. I přes aktuální nařízení vlády v souvislosti s šířením koronavirové infekce Covid-19 pokračují v projektech, které vznikly v minulých letech. „Koronavirus nás sice v některých akcích zastavil, ale začátkem roku jsme stihli navštívit 19 školek s naším programem dopravní výchovy. Jakmile to bude možné, všechny aktivity znovu nastartujeme. Jsou to právě návštěvy základních a mateřských škol, dopravních hřišť, školení učitelů, nebo hlídky na cyklostezkách. Tým silniční bezpečnosti proto rozjel velmi užitečnou webovou aplikaci, ve které děti a jejich rodiče najdou testy z dopravní výchovy. Nyní tým pracuje na dalším projektu, a to na tvorbě dopravních her,“ dodává Jan Sviták, náměstek hejtmana pro rezort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Další tradiční aktivity připravuje kraj společně s Týmem silniční bezpečnosti. Jedná se o oblíbené kurzy pro motorkáře, které se letos uskuteční opět na polygonu v Sosnové na Českolipsku. Pokračování ostatních akcí jako jsou prezentace pro středoškoláky a kurzy bezpečné jízdy pro mladé řidiče budou následovat. „Na motokurzy je možné se registrovat na stránkách www.ucmeseprezit.cz. V Sosnové je chystáme na přelom července a srpna, kdy předpokládáme, že aktuální situace bude již uvolněnější, ale samozřejmě i nás se týkají veškerá nařízení vlády, která musíme plně respektovat,“ uzavírá Jan Polák.

TZ:

Jan Polák

Koordinátor bezpečnosti silničního provozu

Liberecký kraj

T: 776 844 388

E: jan.polak@bezpecnenasilnicich.cz

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky