Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nepřehlednou křižovatku u Zahrádek nahradí kruhový objezd

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 23. 10. 2020 14:08
  • Doprava

Sdílet článek

V příštím roce by se měla dočkat přestavby nebezpečná křižovatka silnic I/9 a I/15 na hlavním silničním tahu z České Lípy na Prahu u Zahrádek. Namísto ní vyroste kruhový objezd. Povolení k přestavbě vydal Krajský úřad Libereckého kraje. Předpokládané náklady nepřesáhnou 25 milionů korun.

„Je dobře, že tato křižovatka projde přestavbou. Je nebezpečná a auta, která najíždějí z vedlejší silnice, musejí často kvůli hustému provozu na hlavní dlouho čekat,“ uvedl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

V oblasti křižovatky se nyní nachází autobusové zastávky, pohybují se zde chodci a parkují auta. To by se mělo stát po přestavbě minulostí. „Okružní křižovatka má mít průměr 40 metrů a navazují na ni úpravy větví jednotlivých silnic ve směru na Českou Lípu, Litoměřice a Mělník. Pro pěší dopravu je navržen na silnici I/9 osvětlený přechod pro chodce, od kterého povedou k autobusovým zastávkám chodníky,“ popsal Jan Čáp, vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje.

Součástí stavby jsou rovněž dvě oboustranné autobusové zastávky. První se nachází před motorestem Na Kovárně a druhá se nalézá na silnici I/15 v místě dnešní zastávky. „V současné době připravujeme výběrové řízení na zhotovitele abychom stavbu mohli zahájit na jaře roku 2021,“ uvedl Jan Wohlmuth, ředitel liberecké správy Ředitelství silnic a dálnic ČR

Denně projede křižovatkou až 11 tisíc vozidel, z toho tvoří přibližně čtvrtinu nákladní auta. Vzhledem k tomu, že silnice I/9 i silnice I/15 jsou součástí tras pro přepravu nadměrných nákladů, je navržen ve směru od Mělníka na Litoměřice deset metrů široký průjezdný koridor

Ředitelství silnic a dálnic ČR připravuje i přestavbu křižovatky na silnici I/38 u obce Jestřebí na kruhový objezd. Na křižovatce, kde se spojují dvě silnice I. třídy a silnice III. třídy, se v kraji stává nejvíc nehod z důvodu nedání přednosti v jízdě. Přestavba se plánuje na rok 2023.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky