Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Nové jízdní řády platí od neděle 13. prosince 2015

08. 12. 2015

Od neděle 13. prosince vejdou v platnost nové jízdní řády v rámci celostátní změny. V Libereckém kraji přinesou nejvíce změn na Tanvaldsku.

Souvisí totiž s rekonstrukcí železniční tratě z Liberce do Tanvaldu, nově tak budou vlaky mezi těmito dvěma městy jezdit každou hodinu a v ranní a odpolední špičce dokonce po 30 minutách. Na tuto změnu koncepce budou navazovat úpravy místních autobusových linek. I v ostatních částech kraje však dochází na některých linkách ke změnám – společnost KORID se snažila zohledňovat připomínky obcí, zaměstnavatelů či přímo cestujících.

Železniční doprava:

Liberec – Tanvald – Harrachov

V letech 2014 a 2015 probíhala rekonstrukce trati z Liberce do Tanvaldu, která nově umožní Libereckému kraji objednat vlaky v původně plánovém jízdním řádu, jenž byl součástí koncepce Jizerskohorské železnice, a sice v intervalu 60 minut celodenně celotýdenně a v intervalu 30 minut v ranní a odpolední špičce pracovního dne v úseku Liberec – Tanvald (Desná). Dále pojedou vlaky do Kořenova (Harrachova) v intervalu 1-2 hodin se zohledněním sezónního období. Nová koncepce mj. umožní:

- zkrácení jízdních dob z Tanvaldska do Jablonce nad Nisou;
lepší rozložení spojů, které lépe reflektuje potřeby cestujících (kratší interval ve špičkách);
častější přímé spojení Liberecka s Desnou (přímý vlak), resp. s Velkými Hamry (přímé vozy);
plynulejší jízdu;
snadněji zapamatovatelný jízdní řád;
obnovení obsluhy zastávek Vesec u Liberce, Proseč n. Nisou a Jablonec n. Nisou dolní nádr.;
nové návaznosti na vlaky v Liberci (ve/ze směru Frýdlant, Hrádek n. Nis., Česká Lípa).

 

Jak to bude se spojením do Polska v roce 2016?

Nová koncepce spojení na trati z Liberce do Tanvaldu a výstavba výhybny v Harrachově umožnila připravit jízdní řád tak, aby bylo nabídnuto přímé spojení z Liberce až do stanice Szklarska Poręba Górna. Koncepce byla připravena v souladu s projektem Společně pro česko-polské příhraničí, na jehož přípravě se podíleli zástupci české i polské strany od roku 2013.

Několik týdnů před platností jízdního řádu – a po té, co byl jízdní řád připraven a schválen – však dopravci řešili další legislativní problémy s provozem na území Polska. Všichni zainteresovaní intenzivně hledají možnosti vyřešení všech problémů s cílem bezpřestupového přeshraničního spojení. Výsledné řešení bude odpovídat úspěchu jednání a vzájemným dohodám dopravců. Pro případ problému je také diskutováno dočasné náhradní řešení s nasazením polského vozidla na úsek Harrachov – Szklarska Poręba Górna a přestupy mezi českým a polským vlakem v Harrachově.

 

Ostatní změny

Z ostatních změn v rámci železniční dopravy stojí za zmínku již jen posun odpoledního osobního vlaku z Turnova do Mladé Boleslavi na 15:22 (z pův. 14:52) tak, aby nejel ihned za rychlíkem, ale až po příjezdu přípojů z Liberce a Pardubic, či posun odjezdu odpoledního vlaku z Liberce do Hrádku nad Nisou (v pracovní dny dále do Varnsdorfu) z dřívějších 12:32 na 13:02. U vybraných spojů došlo také k doplnění některých zastávek.

 

Příměstské autobusové linky

Tanvaldsko

V návaznosti na změny na železnici dojde k úpravě autobusových linek na Tanvaldsku. Mezi nejvýznamnější změny patří úprava koncepce autobusového spojení mezi Jabloncem nad Nisou a Tanvaldem. Nově bude sloučena část spojů stávající linky 741 jedoucí přes Lučany s linkou 742 jedoucí do Nové Vsi. Vzniknou tak v pracovní dny nová přímá spojení z Nové Vsi do Tanvaldu. Rozsah spojení z Tanvaldu do Jablonce se nemění, ale část spojů pojede právě přes Novou Ves. Vybrané spoje pojedou novou trasou přes Smržovku – Horní Ves. Město Smržovka zřídí na této trase čtyři nové zastávky (na Lidickém náměstí, u školy, v Horní Vsi a nedaleko pramene Nisy poblíž průmyslové zóny).

 

Jaké další změny se v této oblasti připravují?
nová dálková linka Rokytnice n. Jiz. – Tanvald – Jablonec n. Nis. – Praha;
zavedení dopravní obslužnosti do místní části Bohdalovice ve Velkých Hamrech;
časové úpravy linek v souvislosti s návaznostmi v relaci „Jablonec – Tanvaldsko“ (přípoje na terminálu Tanvald);
pravidelné spojení Harrabusu v hodinovém intervalu z nádraží do centra a na Rýžoviště (a zpět).

 

Železnobrodsko

Již v průběhu roku 2015 byl posunut spoj ve 13 hodin ze Železného Brodu (linka 841) o 20 minut dříve tak, aby vznikla nová nabídka spojení na odpolední směny v Jablonci. Po vyhodnocení této změny i s přihlédnutím ke komplikacím s dopravou ze ZŠ v Železném Brodu bude spoj posunut tak, aby přijel do Jablonce již ve 13:10, a zaveden bude nový školní spoj po 13. hodině ze Železného Brodu. Na základě připomínek cestujících dojde také k posunu odpoledních odjezdů ze Železného Brodu ve směru Bzí o 5-10 minut tak, aby došlo ke zlepšení spojení ze směru Semily či Turnov.

 

Nové spoje do zaměstnání

V posledních letech Liberecký kraj navazuje postupně užší spolupráci s významnými zaměstnavateli, se kterými připravuje společnou koncepci dopravní obslužnosti. Pro rok 2016 se připravuje rozšíření této spolupráce s podniky:

  • KV Final (Ralsko – Kuřivody): dojde k prodloužení linky z Mimoně až k novému areálu podniku a k  zavedení spojů na všechny směny;
  • Inteva Products (Rychnov u Jablonce n. Nis.): od 1. 2. 2016 bude zavedena nová linka z Liberce přímo k areálu podniku a dále do města (k nádraží) na všechny směny.

 

Ostatní

Z ostatních změn lze zmínit:

  • nové spoje na lince 141 mezi Libercem a Jabloncem n. Nis. v ranní špičce z důvodu potřeby navýšení kapacity;
  • úprava časových poloh skibusu Liberec – Bedřichov v návaznosti na novou koncepci spojeni v této relaci (skibus bude v zimním období posilovat nabídku spojení zajištěnou MHD Liberec);
  • časové úpravy spojů v okolí města Jablonné v Podještědí;
  • doplnění nabídky spojů ve frekventované relaci Česká Lípa – Mimoň – Stráž pod Ralskem
  • náhrada loni zrušených spojů v relaci Dubá – Doksy – Mimoň – Jablonné v Podještědí (dříve zajišťovaných dopravcem J. Štěpánek mimo objednávku Libereckého kraje) novými spoji provozovanými ČSAD Česká Lípa
  • časové úpravy spojů v okolí městyse Libštát s cílem zlepšit spojení do místní ZŠ i na gymnázium v Jilemnici.
  • úpravy jízdních řádů v okolí Studence s cílem zlepšit dopravu do tamní ZŠ, zavedení nového dopoledního spoje do Zálesní Lhoty, posílení spojení Jilemnice – Studenec – Horka u St. Paky dálkovými linkami
  • nové přímé spoje, které propojí Jilemnici a Prahu

Jako vždy je možné k jízdním řádům zasílat připomínky na info@korid.cz.

Další změny a ohlédnutí za rokem 2015 najdete v přiložené tiskové zprávě.

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624

dfagad

Zadejte text