Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nové označníky již zdobí zastávky příměstské autobusové dopravy v kraji

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 25. 09. 2018 00:00
  • Doprava

Sdílet článek

Kraj připravil projekt na označení všech autobusových zastávek včetně údajů o tarifu IDOL. Předpokládané náklady jsou odhadovány na 11 milionů korun. Projekt uvažuje s výměnou a osazením zhruba 2.800 kusů dopravního značení na 1.377 zastávkách. V rámci rekonstrukcí krajských silnic již bylo umístěno 28 kusů nového značení, dalších 43 bude nasazeno ještě letos.

„Liberecký kraj jako vlastník silnic II. a III. třídy se podle legislativy musí starat o dopravní značení označující autobusové zastávky. Kvalita a způsob stávajícího provedení se málokdy blíží standardu pro dopravní značení. Autobusové zastávky jsou označeny několika druhy dopravního značení, některé nejsou označeny vůbec. Cílem projektu je proto vyměnit staré označníky a u těch nových sjednotit jejich podobu,“ uvedl náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek Marek Pieter.  

Projekt plošné výměny stávajících označníků připravila společnost KORID LK, spol. s r.o. ve spolupráci s Krajskou správou silnic Libereckého kraje, krajskou příspěvkovou organizací Silnice LK a Ředitelstvím silnic a dálnic ČR, Správou Liberec.

Nové označníky budou mít stejnou podobu jako značení zastávek městské autobusové dopravy, protože v integrovaném dopravním systému IDOL není důvod tyto dva dopravní systémy odlišovat. Novinkou je zřetelně viditelný název zastávky a čísla linek, které dané stanoviště zastávky obsluhují. Konečnou podobu vzorového označníku IDOL schválilo na podzim roku 2017 i ministerstvo dopravy.

Celkem je v Libereckém kraji 1.377 zastávek příměstské autobusové dopravy a 2.851 stanovišť. V rámci výměny se nově osadí i 899 neoznačených stanovišť, kde autobusy v současnosti zastavují naproti označníku na druhé straně. Zastávky městské autobusové dopravy, i ty které využívají příměstské autobusové spoje, se v rámci projektu zatím neřeší. Důvodem je svébytnost městských označníků, kde o jejich podobě rozhodují města, a lepší a jednotnější vzhled označníků zastávek městské hromadné dopravy oproti označníkům zastávek příměstské autobusové dopravy.

Nové označníky se již osazují i jednotlivě, a to v případě, že se zřizuje nová zastávka, vyměňuje dopravní značení nebo probíhá rekonstrukce silnice. V současnosti je již osazeno 28 nových označníků a dalších 43 označníků bude umístěno v průběhu dokončování letošních stavebních akcí. „Nejvíce nových označených autobusových zastávek v kraji bude na Frýdlantsku, a to v rámci dokončovaných rekonstrukcí silnic v projektu Od zámku Frýdlant k zámku Czocha,“ dodal náměstek Pieter.

V současné době zbývá vyměnit a osadit 2.780 označníků. Vyřešit by toto mohla veřejná zakázka, kde by vybraný dodavatel vyměnil všechny označníky a výlepové plochy. Označníky – dopravní značky – by se pak předaly příslušným vlastníkům a správcům silnic. Nejčastěji, a to ze 76 %, jde o značky na krajských silnicích, v 10 % na státních silnicích I. třídy a ve 14 % případů na místních komunikacích z celkového počtu 78 měst, obcí a vlastníků v Libereckém kraji.

Liberecký kraj by jako objednatel příměstské autobusové dopravy nesl náklady celého projektu, které se odhadují na 11 milionů korun bez DPH. Kraj nyní hledá finanční prostředky na uskutečnění záměrů projektu.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky