Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

O zajištění dopravní obslužnosti se bude dál jednat

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 26. 04. 2017 13:01
  • Doprava

Sdílet článek

Veřejné zakázky v jednacím řízení bez uveřejnění (JŘBU) na dočasné zabezpečení autobusové dopravy pro oblasti Východ a Sever byly zrušeny. Důvodem jsou vysoké požadavky dopravců. O zrušení rozhodla na mimořádném zasedání rada kraje, protože zastupitelé tyto body nezařadili na program svého včerejšího jednání. O zajištění dopravní obslužnosti Libereckého kraje po 1. červnu 2017 za akceptovatelnou cenu budou s dopravními firmami dále vyjednávat hejtman Martin Půta a jeho statutární náměstkyně Jitka Volfová. Pověřila je tím rada kraje.

Postup výběru dopravců prostřednictvím JŘBU kraj zvolil, aby naplnil nařízení vlády o zvýšení tarifních mezd řidičů v regionální autobusové dopravě, na což musel ze svého rozpočtu vyčlenit 65,5 mil. Kč. Při JŘBU oslovil dopravce zapojené do integrovaného dopravního systému Libereckého kraje. V únoru ale od dvou majoritních dopravců obdržel sdělení, že podle jejich výpočtů není tato suma dostatečná a na zvýšení mezd řidičů vystačí nejpozději do pololetí. Hned začátkem března kraj na mimořádnou situaci reagoval a vypsal veřejné zakázky formou JŘBU na oblasti Sever a Východ, které byly nyní zrušeny. „Dopravci oslovení v jednacím řízení bez uveřejnění nabídli podle názoru rady kraje vysoké ceny. Liberecký kraj by ročně přišel o zhruba 30 milionů Kč oproti odhadovaným nákladům. Nemůžeme připustit, aby se narovnání platů řidičů dotklo občanů Libereckého kraje předražením veřejné autobusové dopravy. Zdůrazňuji, že v době stávky na začátku dubna byla doprava, kterou objednává a platí Liberecký kraj zajištěna, protože jsme s dopravci a odboráři jednali a snažili se najít cestu okamžitě, když jsme se dozvěděli o nařízení vlády. Hospodaříme s veřejnými prostředky a nátlak na další a vyšší požadavky odmítáme," zdůrazňuje hejtman Martin Půta. „Uvědomujeme si riziko omezení veřejné autobusové dopravy, avšak neobhajitelným cenám ustupovat nemůžeme. Konečná cena nemůže ohrozit rozsah dopravy a ani mít vliv na výši jízdného. Máme zhruba měsíc na to, abychom našli řešení. Věřím, že k rozumné dohodě dojdeme, že se s dopravci dokážeme domluvit. Naším cílem je zajištění autobusové dopravy za udržitelnou cenu i po 1. červnu a doufám, že takový zájem mají i dopravci. Průběh JŘBU mě utvrzuje v tom, že by do budoucna bylo jistější a pro občany kraje stabilnější, aby měl Liberecký kraj svého vlastního dopravce," uzavírá hejtman.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky