Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Od 6. června opět autobusem na Zlaté návrší

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 28. 05. 2020 14:01
  • Doprava

Sdílet článek

Od soboty 6. června zahajují provoz autobusové linky z Jilemnice a z Harrachova na Zlaté návrší. Liberecký kraj si pro cestující připravil příjemné překvapení – spojení bude nyní mnohem lépe dostupnější veřejnou dopravou i ze vzdálenějších míst.

Linka ze směru Jilemnice bude pod číslem 991 přímo až na Zlaté návrší zajíždět během dne každé dvě hodiny a vybrané spoje pojedou již z/do Martinic v Krkonoších. „Cílem nové koncepce spojení je umožnit lidem využít veřejnou dopravu rovnou z domova či z některého z ubytovacích zařízení v Krkonoších. Lidé tak nebudou tolik vázáni na svá vozidla a mohou si naplánovat různé možnosti výletu,“ říká Jan Sviták, náměstek hejtmana pověřený řízením resortu dopravy. Z Martinic pojedou spoje v 9 a v 11 hodin a budou navazovat na spěšné vlaky ze směru Trutnov a Chlumec nad Cidlinou. Do Martinic pak pojedou autobusy v 9:45, 15:45 a 17:45 ze Zlatého návrší. Ostatní „jilemnické spoje“ pojedou kolem nádraží v Jilemnici, kde bude také možný přestup na vlak.

Dále bude posílen provoz i linky 995 ze směru Harrachov a Rokytnice nad Jizerou. Obě linky budou v provozu od 6. června minimálně do 28. září. „Během letních měsíců budeme nový koncept dopravy průběžně vyhodnocovat a podle toho se rozhodneme, v jakém rozsahu případně ještě prodloužíme sezónní provoz na říjen,“ doplnil Sviták.

Mezi Horními Mísečkami a Zlatým návrším budou spoje linek 991 a 995 doplněny ještě posilovými „pendly“ a stejně jako v minulosti bude spojení zajištěno každou půlhodinu. Zlepší se tak dostupnost i pro ty, kteří chtějí zaparkovat ve Vítkovicích nebo na Dolních Mísečkách.

Změn dozná také místní linka číslo 947 zajišťující dopravu mezi Jilemnicí, Vítkovicemi a Horními Mísečkami. „Časové polohy linek 947 jsou sjednoceny s linkou 991 tak, aby jízdní řád byl dobře zapamatovatelný pro místní obyvatele, kteří tak nebudou muset řešit, zda je, nebo není sezóna. Pokud nepojede v období sezóny linka 947, pojede v jejím čase linka 991,“ vysvětluje Otto Pospíšil, zástupce ředitele společnosti KORID LK.

Na lince 947 pojedou z Jilemnice na Horní Mísečky v období od června do září o víkendu, resp. v červenci a srpnu denně dva páry spojů umožňující přepravu jízdních kol. Přeprava jízdních kol na Zlaté návrší však v autobusem umožněna není.

Pro dopravu napříč Krkonošemi lze využít také cyklobus linky 990 z Harrachova přes Rezek, Benecko, Vrchlabí a Pec pod Sněžkou na Pomezní Boudy. Provoz této linky bude zahájen již v sobotu 30. května.

Kompletní informace včetně jízdních řádů naleznou cestující na webu Integrované dopravy Libereckého kraje www.iidol.cz.

TZ: KORID LK 

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky