Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Okružní křižovatka v libereckých Kunraticích je již zcela průjezdná, dopravní omezení čeká řidiče na Českolipsku

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 06. 11. 2020 13:45
  • Doprava

Sdílet článek

U okružní křižovatky v Liberci, Kunraticích je již průjezdná nová spojovací větev, tzv. bypass. Krajský úřad Libereckého kraje povolil jeho předčasné užívání od 6. listopadu. Zlepší se tam bezpečnost a plynulost dopravy. Denně tudy projede 14 tisíc vozidel. Celkové náklady nepřesáhly 5,655 milionu korun a uhradilo je Ředitelství silnic a dálnic ČR. Dopravní omezení čeká v polovině listopadu řidiče na Českolipsku. Mezi Jestřebím a Zahrádkami bude uzavřena silnice I/9. Důvodem je dokončení rekonstrukcí mostů.

Pro zlepšení plynulosti dopravy byl nově na silnici I/14 v místě okružní křižovatky Kunratická vystavěn nový bypass, který se odpojuje ze silnice III/29024 vyřazovacím pruhem a napojuje se na silnici I/14 jako pravý jízdní pruh ve směru Liberec, Hrádek nad Nisou a Praha.

„Po okružních křižovatkách u Bílého Kostela a Hrádku nad Nisou se jedná o třetí bypass v Libereckém kraji, jehož hlavním cílem je odvedení dopravy směřující z oblasti Harcova a Kunratic na průtah krajským městem mimo hlavní prostor okružní křižovatky,“ uvedl Jan Wohlmuth, ředitel liberecké správy Ředitelství silnic a dálnic ČR. Nová součást silnice I. třídy je vystavěna v pravotočivém oblouku o poloměru 35 metrů. Celková délka bypassu činí 241,262 metru.

„Po kontrolní prohlídce jsme rozhodli z pozice speciálního stavebního úřadu, že lze stavbu bezpečně užívat,“ dodal vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje Jan Čáp. Nový bypass je v režimu předčasného užívání od 6. listopadu. Po doložení dalších zákonem stanovených podkladů bude vydán kolaudační souhlas.

Ředitelství silnic a dálnic ČR dále připravuje úpravu povrchu na silnici I. třídy číslo 9 mezi obcemi Zahrádky a Jestřebí, a to v rámci probíhajících rekonstrukcí tamních mostů. „Z tohoto důvodu bude nutné úplně uzavřít úsek silnice. Zvolili jsme víkendový termín 14. až 15. listopadu letošního roku, protože je zde menší intenzita dopravy,“ dodal Ing. Jan Wohlmuth.

„Vzhledem k rozložení dopravy byly stanoveny dvě objízdné trasy,“ sdělil Jan Čáp. Pro vozidla nad 3,5 tuny bude obousměrně objížďka vyznačena po silnici III/26832 (Jestřebí, Provodín, Srní u České Lípy, Zákupy) a dále po silnici II/262 (Zákupy, Svojkov, Sloup v Čechách, Nový Bor) až do Nového Boru a zpět na silnici I/9 (Česká Lípa, Zahrádky).

Pro vozidla do 3,5 tuny a linky autobusové dopravy bude provoz umožněný po silnici III/26832 (Jestřebí, Provodín, Srní u České Lípy, Zákupy) a dále po silnici III/26833 (Zahrádky) a zpět na silnici I/9.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky