Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Práce na cyklostezce Odra-Nisa pokračují, hotovo bude na jaře

30. 10. 2020

Konkrétní obrysy dostává úsek cyklostezky Odra-Nisa mezi Chotyní a Bílým Kostelem nad Nisou. Práce zde započaly v polovině září a hotovo má být v polovině příštího roku. Celkové náklady na vybudování dosahují 18.529.019,57 korun včetně DPH, stavba je spolufinancována z dotace Státního fondu dopravní infrastruktury.

„Je to poprvé v historii, kdy kraj postaví nový úsek cyklostezky, a s radostí konstatuji, že se nakonec podařilo vypořádat se se složitými majetkoprávními poměry, které zpočátku projekt zdržely,“ uvedl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Nyní se kácí poslední zbytky stromů a poté začnou zemní práce. V místě zvaném U Hrabarů povede cyklostezka souběžně s náhonem napájejícím malou vodní elektrárnu. Trasa povede nad ní po lesních pozemcích po úpatí vrchu Gronavka vytvořeného meandrem Lužické Nisy. Navazujícími úseky cyklotrasy projedou velocipedisté po účelových pozemních komunikacích a polních cestách ve vlastnictví obcí Bílý Kostel nad Nisou a Chotyně. Cyklisté se na celém téměř osmisetmetrovém úseku nikde nesetkají s automobily.

Na stavbu cyklostezky Liberecký kraj úspěšně zažádal o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury, pročež obdrží finanční příspěvek ve výši ve výši 13.646.742 korun. Zbylé náklady uhradí ze svého rozpočtu. Stezka bude obousměrná a zpevněná. Další výhodou bude její šířka – minimálně tři metry –, která přinese cyklistům prostor a pomůže jim udržet dostatečný bezpečnostní odstup vůči ostatním jezdcům na kole.

Liberecký kraj by rád v příštím roce finančně podpořil rekonstrukci cyklostezky číslo 4173 spojující obce Roprachtice a Háje nad Jizerou. Náklady na opravu povrchu v havarijním stavu činí 1,5 milionu korun. Obec Roprachtice uvažuje s rekonstrukcí na jaře roku 2021; konečné rozhodnutí padne po schválení rozpočtu kraje na příští rok.

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324

dfagad

Zadejte text