Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Práce na Cyklostezce sv. Zdislavy pokračují, povede po zrušené železnici i opuštěné silnici

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 24. 06. 2021 15:45
  • Doprava

Sdílet článek

 

Jednou z priorit, kterým se Liberecký kraj dlouhodobě a systematicky věnuje, je oblast cyklistické dopravy. Výraznou měrou se ve spolupráci s městy, obcemi a dalšími subjekty podílí na budování důležité cyklistické tepny, která protíná část regionu – Cyklostezky svaté Zdislavy.

Prostřednictvím dotací přispěl Liberecký kraj na projektovou přípravu a výstavbu cyklostezky od roku 2015 až do letoška částkou 7,5 milionu korun. V roce 2017 kraj zahájil projektovou přípravu čtyřkilometrového úseku mezi Cvikovem a Svorem. „Tato příprava je náročná, především z hlediska majetkoprávních vztahů. Dosud už nás stála 1,5 milionu korun,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro dopravu.

Liberecký kraj se stává investorem i na dalších náročných úsecích. „Tento měsíc začalo zadávací řízení na projektovou přípravu na osmikilometrový úsek cyklostezky mezi Kunraticemi a Jablonným v Podještědí za zhruba 5 milionů korun,“ dodal Sviták.

Liberecký kraj je také žadatelem o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury na výstavbu 1,2 kilometru dlouhého úseku, který povede podél silnice číslo I/13 z Bílého Kostela nad Nisou směrem k Jítravě. „V tomto případě činí celkové náklady stavby 14 milionů korun.  Požadovaná dotace je ve výši 10,5 milionu,“ upřesnil Sviták.

Celková délka Cyklostezky Svaté Zdislavy je 37 kilometrů. Při návrhu její trasy se z velké části využilo tras, kudy dřív vedly koridory železniční i silniční dopravy. Cyklisté se tak projedou po místech, jimiž před desítkami let jezdily vlaky na zrušené trati z Jablonného v Podještědí do Svoru a po úsecích, kudy vede dnes opuštěná státní silnice nedaleko Cvikova a Jítravy.

Cyklostezka napomáhá tomu, aby se chodci i cyklisté cítili na cestách bezpečněji. Pro Liberecký kraj je důležité umožnit bezpečné cyklistické propojení Chrastavy, Bílého Kostela, Jítravy, Jablonného v Podještědí, Kunratic, Cvikova a Svoru, kudy vede rušná silnice číslo I/13 směrem na Děčín. Chceme zajistit dobré podmínky nejen pro rekreační cyklisty, kteří objevují krásu Lužických hor, ale i pro ty, kteří na kole dojíždějí za prací,“ prohlásil Sviták.

Investorem jsou města, obce, Lesy České republiky, Liberecký kraj a zájmové sdružení právnických osob Cyklostezka Sv. Zdislavy Nový Bor – Bílý Kostel nad Nisou. Financování je z rozpočtu obcí a dotací ze Státního fondu dopravní infrastruktury, Integrovaného regionálního operačního programu a Libereckého kraje. Některé úseky jsou již hotové, například z Nového Boru do Svoru či mezi Lvovou a Jablonným v Podještědí.

Cyklodopravu Liberecký kraj dlouhodobě systematicky podporuje. V roce 2018 činila částka  na stavby tohoto typu 5 milionů korun, stejné peníze pak v témže roce připravil kraj na projektovou přípravu. Roku 2019 kraj vynaložil na cyklodopravu 20 milionů a vloni podpořil projekty v této oblasti částkou 25 milionů korun.

  • mapa Cyklostezka sv. Zdislavy (.pdf)
    9 MB
    24. 06. 2021 16:56

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky