Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Prahu a Harrachov od soboty spojuje přímý vlak

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 16. 04. 2018 00:00
  • Doprava

Sdílet článek

Turisté mířící do oblasti Jizerských hor a východních Krkonoš mají ode soboty lepší spojení. Díky objednávce Libereckého kraje prodlouží České dráhy provoz dvou párů víkendových rychlíků z Tanvaldu až do Kořenova a Harrachova. Vzniká tak nové přímé spojení Prahy a Mladé Boleslavi s populárními horskými středisky na severu Čech.

„Jsem rád, že se podařilo prodloužit víkendové linky jedoucí z Prahy do Tanvaldu až do krkonošského střediska v Harrachově. Věřím, že si najdou své pravidelné cestující, pro které je přímé spojení jednodušší a pohodlnější. Turistické spoje v kraji dlouhodobě podporujeme,“ říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta s tím, že za rozšíření výkonů první rok provozu kraj zaplatí 1.430.000 korun, protože součástí je i vybavení čtyř vozidel informačním systémem, a v dalších letech budou roční náklady činit 430.000 korun. „Tak jako se povedlo dojednat tyto linky, věřím, že se podaří najít cestu i k rychlejšímu spojení mezi Libercem a Prahou, což i nadále zůstává naší prioritou,“ dodává hejtman. 

„Zavedení přímých vlaků z Prahy do Harrachova pro nás byla zajímavá výzva. Kvůli značnému sklonu, pro který byla trať v minulosti vybudována dokonce jako ozubnicová, a kvůli zajištění bezpečnosti, na ní mohou jezdit jen vybraná vozidla, a to za velmi přísných podmínek. Proto na přímé vlaky z Prahy do Harrachova nově nasadíme modernizované motorové vozy řady 854.2, které zde mohou jezdit. Cestující v nich budou mít k dispozici moderní a pohodlný interiér s čalouněnými sedačkami. Vůz je také vybaven malým služebním oddílem, kde je možné přepravit pět jízdních kol. Z bezpečnostních důvodů může jet na trati pouze samostatný motorový vůz, ale jednáme s příslušnými úřady, aby bylo možné soupravu posilovat a v případě potřeby vypravit na trať do Harrachova i dva spojené motorové vozy,“ říká Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu.

Přímé rychlíkové spojení Prahy a Harrachova bude v provozu dvakrát denně o sobotách, nedělích a svátcích. Vlaky pojedou z Prahy-Vršovic (7:13 a 13:13) a Prahy hl.n. (7:25 a 13:25) přes Prahu-Vysočany, Prahu-Čakovice, Neratovice, Všetaty, Mladou Boleslav hl.n., Bakov nad Jizerou, Bakov nad Jizerou město, Mnichovo Hradiště, Turnov, Malou Skálu, Železný Brod, Jesenný, Plavy, Velké Hamry, Tanvald a nově budou pokračovat do Dolního Polubného (10:25 a 16:25), Kořenova (10:31 a 16:31) a Harrachova (10:40 a 16:40). V opačném směru pojedou z Harrachova v 11:06 a v 17:06 přes Kořenov (11:14 a 17:14), Dolný Polubný (11:22 a 17:22), Tanvald (11:49 a 17:49) a na pražské hlavní nádraží přijedou ve 14:37, resp. 20:37 hod. Souprava bude sestavena z modernizovaných osobních vozů a nabídne přepravu jízdních kol.

Tisková zpráva/České dráhy, a.s.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky