Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Rekonstrukce křižovatky Rádelský mlýn přinese dopravní omezení pro dodávky i cyklisty

07. 05. 2020

Uzavírka silnice I/65 na Jablonec nad Nisou v souvislosti s celkovou rekonstrukcí mimoúrovňové křižovatky Rádelský mlýn přinesla nárůst dopravy na úzkých silnicích nižších tříd v okolních obcích, přes které si řidiči zkracují cestu. Aby se tomu zamezilo, došlo již před časem k úpravám dopravního značení. Nyní, necelý měsíc od uzavření státní silnice, se opatření ještě rozšiřují. Omezení čeká řidiče dodávek či cyklisty.

„Problémy byly zejména v obci Rádlo, kde se četnost provozu zvýšila několikanásobně. Tam se již sice situace ohledně dodržování dopravního značení, které zakazuje vjezd nákladním vozidlům nad 12 tun zlepšila, problémy jsou nadále s vyšším množstvím projíždějících osobních aut a dodávek,“ naznačil Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Menší problémy se vyskytly i v Horním Podhájí v obci Jeřmanice, kde si cestu po silnici III. třídy zkracují nákladní auta. Na krajských silnicích v Rádle a Jeřmanicích se proto upraví dopravní značení. Na změně se dohodli zástupci Krajského úřadu, Policie ČR a starostů dotčených obcí.  

Svolali jsme jednání za účasti starostů obce Rádlo, obce Jeřmanice a zástupců Police ČR, kde se vyhodnocoval skoro měsíční provoz na území obcí v rámci uzavření silnice I/65,“ řekl Jan Čáp, vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje.

Nejzásadnější změnou bude zákaz vjezdu všem nákladním vozidlům kromě dopravní obsluhy na všech silnicích v Rádle. Doteď sem směla nákladní vozidla do 3,5 tuny celkové hmotnosti, avšak zejména přes osadu Milíře si zkracují denně cestu desítky dodávek, které způsobují problémy při míjení s osobními vozidly a cyklisty na úzkých silnicích III. třídy. Z tohoto důvodu bylo rozhodnuto o omezení této kategorie vozidel.

Nově také nebudou na silnici III. třídy číslo 2874 v úseku nad Rádelským koupalištěm a osadou Milíře smět cyklisté. „Vede tudy cyklostezka a tak není důvod, aby cyklisté jezdili po silnici, která je beztak úzká,“ doplnil Čáp. Na silnici III. třídy číslo 2873 v Jeřmanicích, konkrétně v úseku od mimoúrovňové křižovatky na silnici I/35 do části Horní Podhájí a Vratislavice nad Nisou, bude zakázán vjezd nákladním vozidlům nad 3,5 tuny.

Policie ČR bude nadále monitorovat dodržování dopravního značení. Nově se zaměří i na cyklisty.  „Chtěl bych policistům poděkovat za každodenní dohled nad dodržováním pravidel silničního provozu, jejich přítomnost výrazně přispěla ke zlepšení dopravní situace,“ řekl starosta Rádla Miroslav Šikola.

Úplná uzavírka silnice I/65 by měla skončit koncem listopadu roku 2021. Vzhledem k dopravním omezením na území města Jablonec nad Nisou jsou v platnosti tři objízdné trasy.

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324

dfagad

Zadejte text