Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Rekonstrukce silnic pokračují. Kraj vybral další firmy, které opraví vybrané komunikace na Semilsku a Českolipsku

18. 08. 2021

Zvýšit bezpečnost u rybníka Nohavice, zrekonstruovat silnici z Dolních Štěpanic do Vítkovic a z Mimoně do Novin pod Ralskem – to jsou silniční projekty, kterých se chopí firmy, jež vybrali krajští radní na svém včerejším jednání.

„Kvalita silnic II. a III. tříd Libereckého kraje se rok od roku zvyšuje. V nastaveném trendu samozřejmě i nadále pokračujeme. Nyní jsme vybrali další firmy, které zrekonstruují nevyhovující povrchy vozovek na Českolipsku a Semilsku,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.   

Na silnici III/2834 v Mírové pod Kozákovem firma KAMPA – MARYNKA s. r. o. doplní zádržný systém na koruně hráze rybníka Nohavice. Celková délka opravovaného úseku je 140 metrů. Cena zakázky činí 1.753.207,63 Kč včetně DPH.

Rekonstrukci silnice II/286 Dolní Štěpanice – Vítkovice provede firma STRABAG a. s. za 27.108.790,65 korun včetně DPH. Celková délka opravovaného úseku je 3,4 kilometru. „Kromě vybudování nového povrchu je nutné zachovat, upravit a vyřešit napojení na stávající přilehlé nemovitosti, hospodářské sjezdy, křižovatky a také vyčistit a obnovit stávající příkopy a rigoly. Součástí projektu je také obnova krajnic a vodorovného dopravního značení,“ doplnil Sviták.

Krajští radní na své včerejší schůzi vybrali společnost STRABAG i na rekonstrukci silnice II/270 Mimoň – Noviny pod Ralskem. Projekt vyjde na 17.630.521,20 Kč včetně DPH. „Opravovaný úsek měří 2,3 kilometru. Práce budou rozsahem podobné, jako je tomu u silnice v Dolních Štěpanicích,“ dodal statutární náměstek Sviták.

Minulý rok kraj vynaložil na rekonstrukce silnic 928 milionů korun včetně státních a evropských dotací. Na letošek má na tyto účely zhruba o čtvrt miliardy méně než v roce 2020: kromě 201 milionů korun z vlastního rozpočtu a státní dotace ve výši 150 milionů má kraj také peníze z evropských fondů, a to zhruba 350 milionů korun. Od roku 2006 do letoška uvolnil Liberecký kraj na údržbu svých silnic 4,7 miliardy korun. Do oprav a rekonstrukcí včetně státních a evropských dotací putovalo za tutéž dobu 9,1 miliardy.

 

 

Mgr. Andrea Fulková
vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů
andrea.fulkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226332
Mobil: 739541549

dfagad

Zadejte text