Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Řidiči autobusů v Libereckém kraji stávkovat nebudou

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 28. 11. 2016 18:41
  • Doprava

Sdílet článek

Kvůli problematice navýšení mezd řidičů veřejné autobusové dopravy se dnes vedení kraje sešlo se zástupci odborového svazu dopravy a dopravních firem. Mzdy řidičům mají od 1. 1. 2017 vzrůst o třetinu, což pro Liberecký kraj znamená navýšení nákladů podle předběžných odhadů zhruba o 42 mil. Kč. Od státu kraj požaduje kompenzaci a jasnou metodiku, jak v souladu se zákonem o veřejných zakázkách postupovat, když má uzavřeny platné smlouvy. Podle nařízení vlády jsou zaměstnavatelé připraveni mzdy od 1. ledna 2017 navýšit. Odboráři stávkovat nebudou.

„Nařízení vlády respektujeme. V návrhu na úpravu rozpočtu 2017 jsme připraveni milionovou částku doplnit, ale po státu budeme požadovat kompenzaci. Ročně se jedná zhruba o částku 42 milionů korun. Nejen pro Liberecký kraj, ale i pro všechny ostatní kraje to jsou nové nároky, se kterými nikdo původně nepočítal,“ říká hejtman LK Martin Půta.

Liberecký kraj se už obrátil na Ministerstvo pro místní rozvoj ČR s tím, aby byla vytvořena legislativní možnost, jak již uzavřené a platné smlouvy doplnit o dodatky a nové skutečnosti, které z  nařízení vlády vyplývají, a v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek je do nich zapracovat.

Problematikou zvýšení mezd řidičů autobusů se kraj intenzivně zabývá rok a půl, aktivitu vítají jak zaměstnanci, tak zaměstnavatelé.

„Pro mě osobně má dnešní jednání pozitivní závěry. Zaměstnavatelé konstatovali, že jsou od 1. ledna mzdy řidičům připraveni zvýšit, a že v tuto chvíli nehrozí stávka v autobusové dopravě. Je ale také jasné, že autobusoví dopravci nejsou schopni nést zvýšené náklady dlouhodobě,“ dodává hejtman.  Jeho slova potvrdil ředitel společnosti BusLine Radek Chobot. „Náklady jsme schopni nést jeden až dva měsíce,“ říká.

„Liberecký kraj by díky vyšším daňovým příjmům v roce 2016 neměl mít problém se spoluúčastí nebo celkovým navýšením mzdových nákladů pro řidiče. Rozhodně to ale není trvalé řešení. Se státem, zaměstnavateli a odboráři budeme ještě jednat,“ uvedl Marek Pieter, náměstek pro dopravu, investice a veřejné zakázky.

Také odborový svaz dopravy je podle jeho místopředsedy Alfonze Kokošky s výsledkem dnešního jednání spokojen. „Zaměstnanci jednoznačně požadují garanci, že nařízení vlády bude ze strany zaměstnavatelů respektováno. Dopravci se shodli na tom, že jej splní. Zároveň chceme od vlády jasné mantinely, které budou závazné pro kraje a dopravcům vytvoří jistotu, aby mohli navýšené mzdy vyplatit a naopak, že krajům budou náklady od státu kompenzovány,“ dodává Alfonz Kokoška.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky