Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Řidiči již mohou jezdit přes Rádelský mlýn 

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 10. 12. 2021 11:07
  • Doprava

Sdílet článek

Ředitelství silnic a dálnic zprovozňuje v pátek 10. prosince novou mimoúrovňovou křižovatku Rádelský mlýn na silnici I/35. Původní křižovatka, která byla v provozu od roku 1973, již nevyhovovala aktuálním dopravním intenzitám a byla místem častých dopravních nehod.  

„Mimoúrovňová křižovatka zajišťuje propojení silnice I/35 Turnov – Liberec se silnicí I/65 do Jablonce nad Nisou. Hlavním důvodem její přestavby bylo odstranění nebezpečného křížení jednotlivých dopravních směrů mezi Libercem, Jabloncem a Turnovem. K tomu bylo potřeba vybudovat novou větev křižovatky ve směru z Liberce do Jablonce, která je nyní vedena po sedmipolovém mostě. Zvětšen byl také nevyhovující poloměr křižovatky, což výrazně přispělo ke zvýšení plynulosti a bezpečnosti dopravy. Zhotoviteli děkuji za zvýšenou efektivitu a pracovní nasazení, kdy se podařilo stavbu zprovoznit s více než půlročním předstihem před zimním obdobím,“ představil novou křižovatku generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

„Myslím si, že můžeme být všichni spokojeni. Stavělo se velmi intenzivně, i o víkendech, a silnice, která je jednou z nevytíženějších v kraji, byla vlastně neustále průjezdná jen s menšími omezeními. To myslím ocenili všichni řidiči. Byl jsem se několikrát podívat i na kontrolních prohlídkách a vše probíhalo hladce. Mimo rychlou a bezproblémovou výstavbu musím ocenit, že vznikla i na pohled velmi pěkná inženýrská stavba,“ uvedl hejtman Martin Půta.

„Poté, co byl zveřejněn záměr stavby, jejíž původní termín dokončení byl v červenci 2022, jsme začali jednat s investorem i projektanty, protože jsme s některými věcmi nesouhlasili. Jednou z nich byla i délka stavby. Jsem velmi rád, že došlo ke kompromisu a projektantům se podařilo najít cesty, jak práce zkoordinovat a urychlit. Nejednalo se o týdny, ale o zkrácení o půl roku, čímž se významně snížily dopravní komplikace pro řidiče,“ dodal Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy. 

Stavba je spolufinancována z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci OP Doprava.

I/35 MÚK Rádelský mlýn

délka: 0,7 km

kategorie: S 22,5/80

počet stavebních objektů: 31

zhotovitel: Eurovia CS, SaM silnice a mosty, Integra

nabídková cena stavby:  408 mil. Kč bez DPH

termín realizace: 2020 – 2021

vizualizace stavby: I/35 MÚK Rádelský mlýn

Ředitelství silnic a dálnic aktuálně realizuje 152,3 km dálnic a 72,6 km silnic I. třídy. Celkem bude v letošním roce zprovozněno 46,5 km dálnic a 22,7 km silnic I. třídy.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky