Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Řidičům slouží nový severozápadní obchvat Zákup. Přetíženému centru města se uleví

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 30. 07. 2021 14:05
  • Doprava
  • Sociální

Sdílet článek

V centru Zákup ubude projíždějících aut. Řidičům začal sloužit nový severozápadní obchvat města, který odvádí dopravu z městské památkové zóny v historickém jádru.  Na stavbě za necelých 55 milionů korun, která začala v březnu loňského roku, se společně podílely Zákupy, Liberecký kraj, Česká republika i Evropská unie.

Nový obchvat odvádí dopravu z města, díky čemuž nejenže bude v centru klidněji, ale zlepší se tam i životní prostředí. Obchvat umožňuje bezpečnější a rychlejší propojení krajských silnic II/262 a II/268,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Projektovou dokumentaci včetně stavebního povolení zajistilo město Zákupy, z jehož rozpočtu se také vybudovaly chodníky a veřejné osvětlení. „Je to další z ukázek dobré spolupráce obcí s krajem při přípravě dopravních staveb, které jsou důležité pro jejich obyvatele. V minulosti se tak například podílely na rekonstrukcích silnic výstavbou chodníků Oldřichov v Hájích či Rychnov u Jablonce nad Nisou. Stejně tak spolupracovaly na rekonstrukci silnice z Turnova na hranici kraje Turnov, Přepeře, Ohrazenice, Svijany a Příšovice, které kromě chodníků zaplatily například úpravu nástupišť autobusových zastávek či veřejného osvětlení,“ upozornil hejtman Martin Půta.

Délka obchvatu Zákup je 1,1 kilometru. Součástí stavby je také 160 metrů dlouhá protihluková zeď, přeložky inženýrských sítí a příkopy k odvádění vody. Obchvat zčásti vede rovněž po hrázi místního rybníka, kterou bylo třeba zpevnit a upravit odtok s přepadem. Rybník je navíc domovem pro žáby, kterým slouží nový podchod pod silnicí.

Výstavba obchvatu vyšla na 54,7 milionu korun s DPH. Podíl Libereckého kraje činil 11,9 milionu korun. „Na stavbu obchvatu Zákup získáme evropskou dotaci, jejíž výše může činit až 42,8 milionu korun,“ uvedl Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. „Projekt není v současné době ještě finančně ukončen a hodnota dotace je tedy předpokládaná.“

Tuto a další rekonstrukce silnic může Liberecký kraj provádět právě s pomocí evropských peněz. Díky evropskému Integrovanému regionálnímu operačnímu programu již bylo možno například zrekonstruovat silnici číslo II/270 v Jablonném v Podještědí, část silnice číslo II/273 z Oken po hranici kraje, okružní křižovatky v ulicích Brodská a Bořkovská v Semilech, silnici číslo II/293 v Jilemnici, silnici číslo II/610 z Turnova na hranici kraje a zrevitalizovat Žižkovu ulici v Jilemnici. S využitím evropských dotací kraj zrekonstruuje například silnici II/292 z Benešova u Semil po křižovatku se státní silnicí I/14 či silnici III/27246 v Křižanech. Dokončit by kraj měl též opravu silnice II/262 Česká Lípa – Dobranov.

V loňském roce kraj vynaložil na rekonstrukce silnic 928 milionů korun včetně státních a evropských dotací. Na letošek má na tyto účely zhruba o čtvrt miliardy méně než v loňském roce: kromě 201 milionů korun z vlastního rozpočtu a státní dotace ve výši 150 milionů má kraj také peníze z evropských fondů, a to zhruba 350 milionů korun.

Od roku 2006 do letoška uvolnil kraj na údržbu svých silnic 4,7 miliardy korun. Do oprav a rekonstrukcí včetně státních a evropských dotací putovalo za tutéž dobu 9,1 miliardy.

„Kvalita silnic II. a III. tříd Libereckého kraje se rok od roku zvyšuje. Podle poslední analýzy stavu povrchu vozovek je v našem regionu známka u silnic II. tříd 2,65 a u komunikací III. tříd 3,10. Průměr je 3,00. To jsou skvělé zprávy a já pevně věřím, že se bude jejich kvalita ještě dále zlepšovat,“ uzavřel náměstek Sviták.

IROP + Min. místní rozvoj

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky