Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Severozápadní obchvat Zákup je hotový, díky evropským penězům dál pokračují a letos začnou další rekonstrukce silnic v kraji

16. 02. 2022

Sotva v Zákupech dokončili severozápadní obchvat města, již plánují jeho další část. Mimoto se nyní pracuje také na silnicích druhých tříd z Mimoně na hranice kraje, mezi Českou Lípou a Dobranovem a v plánu jsou například rekonstrukce silnice druhé třídy z Benešova u Semil na křižovatku se státní silnicí číslo 14 či silnice třetí třídy z Dolní Světlé na Ještěd. To vše také díky evropským penězům.

Celková hodnota projektu severozápadního obchvatu Zákup činila 53,2 milionu korun s DPH. „Předpokládaná výše dotace je 42,8 milionu, přičemž již máme proplaceno 39,4 milionu korun,“ sdělil Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova

Nový obchvat odvádí dopravu z města, díky čemuž nejenže je v centru klidněji, ale zlepšilo se i životní prostředí. „Obchvat umožňuje bezpečnější a rychlejší propojení krajských silnic číslo II/262 a II/268,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy. Na stavbě se společně podílely Evropská unie, Česká republika, Liberecký kraj i město Zákupy. „Je to další z ukázek dobré spolupráce obcí s krajem při přípravě dopravních staveb, které jsou důležité pro jejich obyvatele,“ poznamenal hejtman Martin Půta.

O obchvat usilovali v Zákupech přes deset let. „Jeho projektová příprava byla náročná, dokonce jsme museli přistoupit k vyvlastnění pozemků. Rozhodujícím faktorem bylo rozhodnutí Libereckého kraje vstoupit do celého projektu jako investor, podařilo se uspět s žádostí o dotaci a stavba mohla začít,“ uvedl starosta Zákup Radek Lípa.

Pro centrum města Zákupy, památkovou zónu a obyvatele přilehlých ulic bylo několik desítek projíždějících kamionů denně výraznou zátěží. „Za každé auto, každý kamion, který na obchvatu potkám, jsem rád a říkám si, že kdyby nebyl obchvat, jel by městem. V tuto chvíli začínáme připravovat podklady pro další etapu obchvatu, která odkloní transitní dopravu z dalších zastavěných ulic města,“ svěřil se starosta.

V minulém roce byly i díky podpoře z Integrovaného regionálního operačního programu neboli IROP dokončeny rekonstrukce průtahu Oldřichovem v Hájích, první etapa silnice číslo III/2784 z Horního Hanychova do Světlé pod Ještědem, silnice číslo II/290 Sklenařice – Vysoké nad Jizerou a silnice číslo II/270 z Doks do Dubé.

Letos pokračují práce na silnici číslo II/268 Mimoň – hranice Libereckého kraje, silnici číslo II/262 z České Lípy do Dobranova či silnici číslo III/27246 v Křižanech po křižovatku se silnicí III/2784.

V tomto roce také začnou poslední stavební akce podpořené z IROP v programovém období 2014-2020, a to první etapa rekonstrukce silnice číslo II/292 vedoucí z Benešova u Semil na křižovatku se státovkou číslo I/14, druhá etapa práce na silnici číslo II/268 z Mimoně na hranici Libereckého kraje a druhá fáze rekonstrukce horské silnice číslo III/2784 ze Světlé pod Ještědem do Horního Hanychova.

IROP + Min. místní rozvoj

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324

dfagad

Zadejte text